ett kontantkort som en kille sitter på

Kontantkort eller abonnemang

I den här artikeln kommer vi att utforska abonnemang och kontantkort för att hjälpa dig avgöra vilket alternativ som är mest lämpligt för dig.

Ska jag ha kontantkort eller abonnemang?

För att kunna ringa, SMS:a och surfa behöver du antingen ett kontantkort eller ett mobilabonnemang. Önskar du maximal flexibilitet är ofta kontantkort det bästa alternativet. Ringer och surfar du relativt regelbundet är snarare abonnemang det bättre valet.

Det finns två typer av kontantkort

När du köper ett kontantkort från en operatör får du ett SIM-kort som du sätter in i din mobiltelefon. Kontantkortet fungerar sedan genom att du köper en viss mängd kredit för att använda mobiltelefonitjänster såsom samtal, sms, mms och surf.

Det finns två olika typer av kontantkort:

1. Förbetalda kontantkort

Du laddar kontantkortet med en bestämd prisplan som du sedan kan använda för att ringa, sms:a och surfa. När prisplanens giltighetstid tagit slut behöver du ladda på kontantkortet igen för att kunna fortsätta använda mobiltelefonitjänsterna. Detta är den vanligaste typen av kontantkort.

2. Pay-as-you-go-kontantkort

Med denna typ av kontantkort betalar du för de tjänster du faktiskt använder. Du betalar en fast avgift för varje samtal, sms, mms eller användning av datatrafik som du utför. Denna typ av kontantkort har ingen satt giltighetstid utan du kan använda krediten så länge du har tillräckligt med pengar på kontantkortet.

Värt att tillägga är också att du måste registrera ditt kontantkort oavsett vilken typ av kontantkort du använder.

För dessa passar kontantkort bäst

Dina mobilvanor är det som avgör om kontantkort är det bästa alternativet för dig eller inte. Om du inte använder mobilen speciellt ofta och inte surfar mycket, är kontantkort oftast det mest fördelaktiga valet.

Kontantkort kan också vara ett bra val för dig som inte vill binda upp dig eller för dig som har svårt att bli beviljad ett abonnemang.

Sammanfattningsvis passar kontantkort bäst för dig som:

  • Inte vill binda upp dig på något abonnemang. Kontantkort är ett mer flexibelt val. Vill du byta prisplan för att till exempel på mer mobildata per månad är det fullt möjligt.
  • Vill ha full koll på dina utgifter. Vill du inte betala för mer än vad du använder är kontantkort ett bra alternativ.
  • Använder din mobil sällan. Det finns väldigt billiga kontantkort för dig som använder minimalt med surf, samtal och sms.
  • Inte är regelbunden i din mobilanvändning. Surfar du mer en månad och mindre en annan är kontantkort ett billigt alternativ.
  • Har betalningsanmärkningar och svårt att bli beviljad ett vanligt mobilabonnemang. Du kan inte teckna ett abonnemang om du har betalningsanmärkningar eller ett för lågt kreditbetyg. Du kan däremot införskaffa ett kontantkort.
  • Är under 18 år. Du behöver vara minst 18 år gammal för att teckna ett eget mobilabonnemang. Det finns däremot ingen åldersgräns när det kommer till kontantkort.

Hur fungerar ett mobilabonnemang?

Ett mobilabonnemang är något du tecknar hos en operatör för att du ska kunna ringa, smsa, mmsa och surfa från din mobiltelefon. Med ett abonnemang betalar du en fast månadskostnad varje månad och där ingår nästan alltid obegränsat med sms, mms och samtal. Det du betalar för är mängden surf.

Den fasta månadskostnaden förändras aldrig så länge inte du eller operatören gör några ändringar. Överstiger du däremot mängden samtal eller sms, exempelvis genom att ringa mycket utomlands eller genom att köpa till mer surf, kommer du debiteras en extra kostnad.

Abonnemang kan vara antingen bindningstidsbundna eller fria från bindningstid. Numera är det vanligast med mobilabonnemang som saknar bindningstid, vilket ger dig friheten att säga upp mobilabonnemanget när som helst.

Abonnemang kan ha en uppsägningstid, vilket är en tidsperiod som du måste vänta ut efter att du sagt upp ditt abonnemang innan det slutar att gälla. Under denna period fortsätter du att betala för ditt abonnemang och har rätt att använda tjänsterna som vanligt.

Många operatörer har valt att ta bort uppsägningstiden som en del av sitt erbjudande, men hos vissa operatörer kan uppsägningstiden sträcka sig från 1 till 3 månader.

I Sverige finns det även gratis mobilabonnemang. Men de är inte så populära då nackdelarna är större än fördelarna.

För dessa passar abonnemang bäst

Mobilabonnemang passar dig som använder din telefon flitigt och regelbundet varje månad. Du har troligtvis också ett krav om att abonnemanget alltid ska fungera felfritt, utan att behöva oroa dig över att behöva fylla på med en prisplan som man behöver göra med ett kontantkort.

Även om mobilabonnemang främst passar personer som använder sin telefon mycket, finns det idag många olika typer av abonnemang att välja mellan. Det betyder att ett abonnemang även kan passa de som använder telefonen mindre regelbundet.

Att välja abonnemang till sin telefon passar sammanfattningsvis dig som:

  • Har som krav att mobilen alltid ska fungera. Vill du slippa tänka på att fylla på ditt kontantkort är abonnemang ett bättre alternativ.
  • Surfar mycket och regelbundet. Använder du ungefär lika mycket surf varje månad är mobilabonnemang billigare.
  • Planerar att lägga till en mobiltelefon på avbetalning i ditt abonnemang. Detta eftersom du ofta kan få bättre pris på mobilen när du lägger den på avbetalning tillsammans med ett abonnemang.
  • Vill ha ett stort utbud att välja mellan. Det finns fler prisplaner att välja mellan när det kommer till abonnemang. Det kan därför vara enklare att hitta ett alternativ som passar dig.
  • Har barn. Många operatörer erbjuder familjeabonnemang vilket är väldigt fördelaktigt för dig som har barn.

En viktig detalj att lägga till är att du kan använda Swish med kontantkort och på samma sätt som med ett vanligt mobilabonnemang. 

Vanliga frågor

Är kontantkort eller abonnemang bäst?

Det beror på vad du är ute efter. Kontantkort är mer flexibelt, medan abonnemang oftast ger dig mer mobilsurf för pengarna.

Kan jag byta från kontantkort till abonnemang?

Det beror på vilken operatör du har. Hallon är en operatör som tillåter det idag för att nämna ett exempel.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu