5G-abonnemang

Här finner du all information du behöver veta om mobilabonnemang med 5G.

 • Lista på alla mobilabonnemang med 5G
 • Pris per månad 110 – 569 kr
 • Senaste kampanjer & erbjudanden
5g abonnemang

Vilka operatörer erbjuder mobilabonnemang med 5G?

De operatörer som erbjuder mobilabonnemang med 5G är Tre, Tele2, Comviq, Vimla, Chilimobil, Halebop, Telenor och Telia. Genom ett 5G-abonnemang får man högre hastighet på sin surf och snabbare svarstider än tidigare generationers mobilnät.

Operatör

Samtal & SMS

Surf

Pris per månad

 

Comviq

Fria

2 GB – 100 GB

75 – 260 kr

Läs mer

Halebop

Fria

2 GB – 100 GB

129 – 300 kr

Läs mer

Tre

Fria

5 GB – obegr.

199 – 429 kr

Läs mer

Tele2

Fria

5 GB – obegr.

249 – 499 kr

Läs mer

Vimla

Fria

4 GB – 100 GB

20 kr Läs mer

chilimobil

Fria

Obegränsad

149 – 299 kr Läs mer

Vad är 5G?

5G är nästa generations mobilnät. 3G och 4G är den tidigare generationens mobilnät men nu har alltså ett nytt sådant lanserats. Med 5G får du blixtsnabb uppkoppling, betydligt mycket snabbare än föregångaren 4G. Med 5G är svarstiden omkring 1-2 millisekunder. Med 4G är denna hastigheten omkring 50 millisekunder.

Att svarstiden och hastigheten förbättrats så kolossalt kommer möjliggöra att användningsområdet för mobilnätet kommer utökas rejält.

5G-abonnemang kommer inte bara göra vårt surfande på mobilen snabbare utan det kommer också kunna påverka flera andra delar i samhället. Med ett utbrett 5G-nät kommer det i framtiden exempelvis kunna vara möjligt att utveckla:

 • Självkörande bilar
 • Distanskirurgi
 • Smartare städer & produkter

Förutom att 5G ger en snabbare hastighet kommer också mobilnätet vara mer pålitligt. Fler enheter i samma nät kan vara uppkopplade samtidigt utan att nätet störs eller tappar kapacitet. Du kan lära dig mer om 5G i vår guide om hur 5G fungerar


Vad innebär ett mobilabonnemang med 5G?

Ett mobilabonnemang med 5G innebär att du får ett starkare, snabbare och tryggare mobilnät. Med 5G kommer svarstiden och hastigheten på ditt nät vara långt mycket bättre än de tidigare generationernas.

Detta kommer möjliggöra att du kommer kunna surfa snabbare och tidigare tjänster såsom att föra över en fil eller ladda ner en film kommer nu att ta mycket kortare tid.

Kollar du på film eller spelar spel via mobilnätet kommer även detta få en bättre upplösning och kvaliteten kommer vara bättre. Du kommer slippa buffrande och streaming kommer bli långt mycket säkrare.

Med ett mobilabonnemang som stödjer 5G kommer du också uppleva ett mer pålitligt nät. Du kommer ha möjlighet att koppla upp flera enheter utan att nätet störs eller blir långsamt. Samtal och videosamtal över nätet kommer även bli mer kvalitativa.


Vad kostar ett abonnemang med 5G?

Ett mobilabonnemang med 5G kostar idag från 125 till 569 kr per månad beroende på hur mycket data du väljer samt vilken mobiloperatör du väljer. Du får ett billigare mobilabonnemang om du väljer ett med 4G, men skillnaden är inte särskilt stor.


Olika typer av 5G-nät

Till skillnad från 3G och 4G är 5G tillgängligt i olika nät eller spektrum som man brukar kalla det. Det finns tre olika typer av 5G-nät:

 • Low-band (lågbandsspektrum)
 • Mid-band (mellanbandsspektrum)
 • High-band (högbandsspektrum)

Alla tre kräver en specifik antenn för överföring. Nedan förklarar vi hur de olika spektrumen fungerar men också vilken funktion de har.

Low-band

Low-band eller lågband som man brukar säga används för mer avlägsna områden. Det består av lågfrekventa vågor som har stor räckvidd, alltså kan täcka stora områden. De kan dessutom röra sig genom väggar till mer avlägsna områden. Denna långsammare frekvens ger dock en långsammare hastighet på nätet.

Mid-band

Mid-band eller mellanband är det mest praktiska spektrumet för trådlös dataöverföring. Den kan täcka ett rimligt stort utrymme med bra internethastigheter. Den kan också röra sig mellan de flesta väggar och hinder. För 5G verkar mellanbandet mest i mer avlägsna områden tillsammans med lågbandet i områden med extra stor belastning. 

High-band

High-band eller högbandet ger supersnabb överföring men en desto mer punktbaserad sådan. Idag fungerar den främst i storstadsområden men i takt med att allt fler master byggs upp i Sverige kommer high-bandet finnas på fler platser runt om i landet inom en snar framtid. 


Hur vet jag om min mobiltelefon stöder 5G?

Alla mobiltelefoner stöder inte 5G. Har du en äldre telefon har denna ingen möjlighet att använda den nya tekniken. Det är nämligen endast nyare modeller som kan använda 5G. Är du osäker på om din telefon stöder 5G kan du själv undersöka saken på ett par olika sätt:

 1. Kolla vilka nät som är tillgängliga på lådan du fick telefonen i. På lådan som din telefon låg i när du köpte den står all information om telefonen, däribland om den stöder 5G.

 2. Gå till inställningar i din telefon. I din telefon har du alltid en inställningsknapp. Även där kan du undersöka om telefonen stöder 5G eller inte.

Exempel på telefoner som stöder 5G

Har din telefon ingen möjlighet att använda 5G är det kanske dags att investera i en ny. Det finns många telefoner som idag stödjer 5G. Nedan ger vi dig ett par exempel:

 • Samsung Galaxy S22
 • Ultra OnePlus 10 Pro
 • OnePlus Nord CE 2 5G
 • Iphone 12 (alla modeller)
 • Iphone 13 (alla modeller)
 • Iphone 14 (alla modeller)
 • Iphone 15 (alla modeller)
 • Sony Xperia 1 III

Vad är skillnaden mellan 5G och 4G?

Skillnaden mellan 5G och 4G är främst att du med 5G får högre hastighet och snabbare svarstider än 4G. Nätet är också mer stabilt och tryggare än 4G.

I och med utvecklandet av 5G-abonnemang kommer snabbheten i nätet också möjliggöra nya tjänster. I framtiden kommer exempelvis 5G kunna hjälpa oss utveckla nätet av självgående tjänster och produkter i både hemmet och samhället.


Fördelar och nackdelar med 5G-abonnemang

Som med allt annat finns det både för- och nackdelar med 5G-abonnemang, även om fördelarna är något övervägande. Nedan går vi igenom vilka dessa är:

Fördelar

 • Mycket snabbare uppkopplingshastighet än tidigare versioner.
 • Stabilare uppkoppling än tidigare versioner.
 • Kan kopplas ihop med loT-produkter såsom larm, industrimaskiner, lampor och hushållsapparater.
 • Lägre latens (fördröjning) vilket innebär att du exempelvis kan spela spel och streama film utan fördröjning.

Nackdelar

 • 5G täcker ännu inte i hela Sverige.
 • 5G-master ger något kortare räckvidd än 4G-master.
 • Batteriförbrukningen ökar på din telefon.
 • Alla telefoner stödjer inte 5G.

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de allra vanligaste frågorna om 5G-abonnemang.

Hur snabb surf får man i ett mobilabonnemang med 5G?

När du använder ett mobilabonnemang med 5G kan du surfa i en hastighet som är omkring 100 gånger snabbare än med 4G. Du kan med 5G komma upp i en hastighet på omkring 10 Gbit/s i vissa fall men vanligtvis brukar hastigheten ligga på omkring 200-600 Mbit/s.

Vilket är det billigaste abonnemanget med 5G?

Det billigaste abonnemanget med 5G kommer från en lågprisoperatör såsom Halebop, Vimla eller Comviq. Vilken operatör av dessa som erbjuder lägst pris just nu beror främst på tillfälliga kampanjer.

Finns det 5G-abonnemang med obegränsad surf?

Ja, du kan få 5g-abonnemang med obegränsad surf hos Chili och Tre. Hos Telia kostar 5G med fri surf från 669 kr per månad och hos Tre kostar det 399 kr per månad.

Är det farligt med 5G?

Nej, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens riskbedömning finns det inga hälsorisker med 5G så länge inte de fastställda referensvärdena överskrids. Det krävs alltså väldigt hög exponering av elektromagnetiska fält för att 5G ska vara farligt, något som samma myndighet bedömmer inte vara fallet.

Måste man byta SIM-kort för att få 5G?

Nej, det är inte nödvändigt att byta SIM-kort för att få 5G. Du kan alltså behålla ditt gamla SIM-kort om du byter till ett abonnemang med 5G.

Var i Sverige finns det 5G?

Idag finns 5G tillgängligt i bland annat i Stockholm, Göteborg, Malmö, Jönköping, Norrköping och Helsingborg. 5G-nätet görs tillgängligt på fler och fler platser runt om i Sverige för varje år som går. Telia uppger att 90% av Sveriges befolkning ska ha tillgång till deras 5G-nät under 2023.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu