Mobilabonnemang utan surf

Här finner du all information du behöver veta om mobilabonnemang utan surf.

 • Mobilabonnemang för dig som surfar lite
 • Pris per månad: Från 105 kr
 • Senaste kampanjer & erbjudanden
mobilabonnemang utan surf

Finns det mobilabonnemang utan surf?

Nej, idag finns det inget mobilabonnemang utan surf. Tidigare fanns ett abonnemang utan surf hos operatören Karma mobil (nu MyBeat). Men det finns inte kvar. Det närmsta du kan skaffa är ett mobilabonnemang med lite surf.

Mobilabonnemang med lite surf

Även fast det kan kännas lockande med ett mobilabonnemang utan surf är det alltid bra att ha liten mängd surf tillgänglig ifall du verkligen behöver det. Det finns flertalet Svenska mobiloperatörer som erbjuder mobilabonnemang med lite surf och nedan berättar vi mer om dessa.


Halebop 2 GB

Halebop erbjuder ett abonnemang med enbart 3 GB surf. Abonnemanget kostar 149 kr/mån och då ingår samtal, SMS och MMS helt gratis. Du kan dessutom använda hela surfen inom EU/EES utan extra kostnad samt spara oanvänd surf.

Operatör

Samtal & SMS

Surf

Pris per månad

 

Halebop

Fria

3 GB

149 kr/mån

Läs mer

Vimla 4 GB

Vimlas minsta abonnemang ger dig 4 GB surf och det kostar 110 kr/mån. Är du ny kund kan du dock ta del av Vimlas välkomsterbjudande rabatt på ditt abonnemang i fyra månader.

Utöver 4 GB surf ingår också fria samtal, SMS och MMS i abonnemanget. Du tillåts även spara oanvänd surf hur länge du vill.

Operatör

Samtal & SMS

Surf

Pris per månad

 

Vimla

Fria

4 GB

20 kr Läs mer

Fello 3 GB

Hos Fello kan du beställa ett abonnemang som även det har 3 GB surf. I abonnemanget ingår fria samtal, SMS och MMS samt att du även kan spara oanvänd surf.

Som ny kund hos Fello betalar du dessutom bara omkring halva priset för abonnemanget i två till fyra månader beroende på vilket erbjudande du väljer.

Med rabatten kostar Fellos minsta abonnemang 53 kr/mån de första månaderna och därefter 105 kr/mån.

Operatör

Samtal & SMS

Surf

Pris per månad

 

Fello

Fria

3 GB

53 kr Läs mer

Hallon 5 GB

Hos Hallon kan du som minst välja 10 GB i ditt abonnemang. Priset för abonnemanget är 109 kr/mån men ofta har Hallon kampanjer som kan sänka ditt månadspris som ny kund i ett par månader.

Utöver 5 GB data så ingår även fria samtal, SMS och MMS. Du kan också spara all din oanvända surf hos Hallon och använda all din surfmängd utomlands inom EU/EES.

Operatör

Samtal & SMS

Surf

Pris per månad

 

Hallon

Fria

10 GB

49 kr Läs mer

Därför är det bra att ha tillgång till lite surf

För vissa kan det kännas onödigt att ha surf på mobilen, speciellt för dem som aldrig tycks använda internet. Att ha en liten mängd surf på mobilen är dock ändå rekommenderat eftersom situationer när internet är nödvändigt mycket väl kan uppkomma. De flesta viktiga appar i mobilen använder dessutom surf:

 • Swish
 • Mobilt bankID
 • iPhone Facetime

Idag krävs internet i nästintill allt vi gör. Skicka pengar, uppdatera telefonen, köpa bussbiljetter och mycket mer. Bara att göra ett enkelt bankärende kräver internet och då kan det kännas skönt att veta att du åtminstone har en eller ett par GB surf att använda på mobilen.

Tänk på att du också kan behöva data för att kunna ringa wifi-samtal.


För vem passar ett mobilabonnemang utan surf?

Ett mobilabonnemang utan surf eller med väldigt lite surf passar dig som inte använder internet på mobilen alls eller enbart lite grann. Med ett mobilabonnemang helt utan surf kan du endast ringa och SMSa, utöver det behöver du koppla upp dig till ett Wi-Fi eller köpa till data för att kunna använda internet.


Mobiltelefoner för dig som inte surfar

Om surfen inte är din prioritet vill du förmodligen bara använda din telefon för att ringa och SMSa. I så fall behöver du endast en telefon du kan göra detta på och inte så mycket annat. Nedan berättar vi om tre modeller på mobiltelefoner som passar utmärkt för dig som inte surfar.

1. Doro

Doro är ett varumärke som specialiserar sig på mobiltelefoner till äldre eller till dem som uppskattar en enkel telefon som inte går att surfa på. Doro har flera olika modeller i sitt sortiment och kostnaden för en telefon varierar från omkring 800 till 3 000 kronor. Du kan både välja mellan knapptelefoner och enklare smartphones.

2. Nokia 3310

Den klassiska Nokia 3310 lever ännu men i ett nyare och mer fräschare skal. På Nokias 3310 kan du både ringa och SMSa, men den har ingen funktion för att surfa. Du kan också spela klassiska spel som “Snake” och mycket annat. Modellen är byggd för att klara både det ena och det andra och dessutom är hållbarheten på batteriet svårt att slå.

2. Nokia 105

Nokia 105 är även det en mycket hållbar modell med en väldigt lång batteritid, där du inte kan surfa. Du kan använda telefonen för att både ringa och SMSa. Den är byggd i polykarbonat och är dessutom naturligt färgad för att minimera synligheten av repor. En bra, enkel och robust modell helt enkelt.


Fördelar & nackdelar med mobilabonnemang utan surf

Det finns både för- och nackdelar med ett abonnemang utan surf. Nedan går vi igenom dessa.

Fördelar

 • Du slipper betala för mobildata du inte använder.
 • Bättre än kontantkort utan surf då vanliga mobilabonnemang förnyas automatiskt.
 • Billigare än att betala för surf du ändå inte använder.

Nackdelar

 • Svårt att uppdatera telefonen då många modeller kräver internet.
 • I nödsituationer har du inget internet att tillgå.
 • Många situationer i vardagen kräver idag internet såsom att köpa bussbiljett eller göra banköverföringar.
 • Ofta kan du få ett väldigt billigt abonnemang även om du har en liten mängd surf.
 • Du missar allt roligt som händer på internet.

Vanliga frågor

Finns det kontantkort utan surf?

Ja, det finns kontantkort helt utan surf. Nackdelen är att du med ett kontantkort måste förnya detta varje månad samt att kontantkortets laddning kan ta slut även mitt i månaden.

Kan man använda iPhone FaceTime utan surf?

Ja, det är möjligt att använda iPhone FaceTime utan surf så länge du är uppkopplad mot Wi-Fi. iPhone FaceTime samtal kräver internet men det behöver inte vara via just mobildata.

Kostar det att ringa och SMSa i ett mobilabonnemang utan surf?

När det fanns ett mobilabonnemang utan surf ingick inte samtal och sms i det pris du betalade. Men idag finns dock inget abonnemang utan surf kvar hos någon operatör.

Kan man använda kartor i mobilen utan surf?

Du kan använda din telefon som en karta eller GPS utan surf men upplösningen kan vara sämre. Utan internet missar du också en mängd funktioner som kartor och GPSer i mobiler har såsom assistans, varningar längs med vägen och mycket mer.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu