Mobilabonnemang utan bindningstid

Här finner du all information du behöver veta om mobilabonnemang utan bindningstid.

  • Jämför mobilabonnemang utan bindningstid
  • Pris per månad 109 – 599 kr
  • Senaste kampanjer & erbjudanden
mobilabonnemang utan bindningstid

Finns det mobilabonnemang utan bindningstid?

Just nu finns det flertalet mobilabonnemang utan bindningstid. Faktum är att de flesta mobilabonnemangen i Sverige inte har någon bindningstid. Detta så länge du inte väljer att köpa en mobiltelefon tillsammans med abonnemanget. Det är först då som du behöver binda upp dig.

Operatör

Samtal & SMS

Surf

Pris per månad

Vimla

Fria

4 GB – 100 GB

20 kr Läs mer

Hallon

Fria

5 GB – 100 GB

9 – 59 kr Läs mer

chilimobil

Fria

obegränsad

149 – 299 kr Läs mer

Fello

Fria

3 GB – 24 GB

53 – 138 kr Läs mer

Comviq

Fria

6 GB – 100 GB

145–295 kr

Läs mer

Halebop

Fria

3 GB – 200 GB

149–399 kr

Läs mer

Tre

Fria

5 GB – obegr.

199 – 429 kr

Läs mer

Karma

Fria

0,5 GB – 35 GB

115 – 354 kr

Läs mer

Tellus mobil

Fria

5 GB – 100 GB

25 kr Läs mer

Tele2

Fria

5 GB – obegr.

249 - 499 kr

Läs mer

Hur fungerar ett mobilabonnemang utan bindningstid?

Ett mobilabonnemang utan bindningstid innebär att du kan avsluta ditt avtal med mobiloperatören när du vill, utan att de kan kräva att du ska stanna kvar och betala någon kostnad. Det innebär även att du kan uppgradera eller nedgradera abonnemanget när som helst, om du exempelvis vill ändra på mängden surf.

Med ett mobilabonnemang utan bindning kan du också byta mobilabonnemang och flytta med ditt telefonnummer precis när du vill.


Ska man välja ett mobilabonnemang med eller utan bindningstid?

Om du inte planerar att beställa en mobiltelefon från operatören bör du välja ett mobilabonnemang utan bindningstid. På det sättet är du inte bunden till något och kan ändra ditt abonnemang när och hur du vill.

Behöver du däremot beställa en ny mobiltelefon är det en bra idé att beställa mobilen tillsammans med abonnemanget eftersom detta i regel ger dig ett billigare mobilabonnemang. Du behöver dessvärre binda upp dig hos de flesta operatörer för att få det bra priset.

Se till att lägga din beställning online. Då har du alltid 14 dagars ångerrätt och kan exempelvis testa hur täckningen fungerar där du bor och där du brukar befinna dig. Du kan alltid ångra dig inom dessa 14 dagarna trots att du beställt ett abonnemang med bindningstid.


Vad är skillnaden på bindningstid och uppsägningstid?

Det är lätt att blanda ihop begreppen bindningstid och uppsägningstid. Nedan reder vi ut skillnaden mellan dessa:

  • Bindningstid: En tidsperiod då du förväntas betala för en produkt eller tjänst. När det kommer till bindningstid för abonnemang binder du ofta upp dig i 12 eller 24 månader. Under bindningstiden kan du enbart uppgradera abonnemanget, exempelvis om du behöver ett abonnemang med mer surf. Du kan aldrig nedgradera abonnemanget.
  • Uppsägningstid: Detta är den tid du behöver betala för en tjänst efter att den sagts upp. Vissa operatörer har ingen uppsägningstid vilket betyder att du kan säga upp ditt abonnemang och att det avslutas direkt eller vid nästa brytdatum. Vissa operatörer sätter en uppsägningstid på mellan en till tre månader men det är inte speciellt vanligt numera.

Fördelar med mobilabonnemang utan bindningstid

Det finns flertalet fördelar med mobilabonnemang utan bindningstid. Nedan reder vi ut dessa:

  • Du är inte bunden att stanna kvar om du hittar något bättre.
  • Du kan byta abonnemangsform när du vill, såväl uppgradera som nedgradera.
  • Du kan byta operatör när du vill och flytta med ditt telefonnummer.
  • Du kan avsluta abonnemanget om du ska flytta utomlands eller pausa det om möjligt.

Hur lång bindningstid brukar mobilabonnemang ha?

Mobilabonnemang med en bindningstid brukar oftast vara på 12 till 24 månader. Hos vissa operatörer får du välja hur lång bindningstid du vill ha och utefter det justeras din månadskostnad. Faktum är att mobilabonnemang enligt lag inte får ha en bindingstid som sträcker sig längre än 24 månader.


Vanliga frågor

Kan man avsluta ett mobilabonnemang med bindningstid i förväg?

Ja, man kan avsluta ett mobilabonnemang med bindningstid i förtid. Då får man betala en slutfaktura på beloppet du har kvar att betala. Kostnaden blir densamma men du får då avsluta abonnemanget i förväg och kan exempelvis flytta det till en annan operatör.

Finns det mobilabonnemang där telefon ingår utan bindningstid?

Det finns mobilabonnemang där telefon ingår utan bindningstid, men det är inte speciellt vanligt. Hos operatören Tre kan du beställa telefon tillsammans med mobilabonnemang utan att få bindningstid på själva abonnemanget.

Hur tar jag reda på hur lång bindningstid mitt nuvarande abonnemang har?

Hur lång bindningstid ditt nuvarande abonnemang har kvar kan du se när du är inloggad på din operatörs hemsida eller app. Du kan även kontakta din mobiloperatörs kundtjänst om du behöver hjälpa att ta reda på det.

Varför har vissa mobiloperatörer bindningstid?

Mobiloperatörer sätter ofta bindningstid på sina abonnemang när du beställer det tillsammans med en mobiltelefon. På det sättet kan de vara säkra på att du kommer att betala av hela kostnaden för din telefon, eftersom att du inte betalar hela kostnaden direkt.

Kan man byta mobilabonnemang hos operatören under bindningstiden?

Du kan bara uppgradera ditt abonnemang hos mobiloperatören under bindningstiden, inte nedgradera. Det betyder att du kan byta till ett abonnemang med högre pris, inte till ett med lägre pris.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu