Mobiloperatörer

Här kan du se en komplett lista & jämförelse av mobiloperatörer som är populära i Sverige just nu.

  • Jämför mobiloperatörer i Sverige
  • Pris per månad 95 – 569 kr
  • Senaste kampanjer & erbjudanden
mobiloperatörer

Operatör

Samtal & SMS

Surf

Pris per månad

Vimla

Fria

4 GB – 100 GB

10 kr Läs mer

Hallon

Fria

5 GB – 100 GB

29 – 89 kr Läs mer

Fello

Fria

3 GB – 24 GB

53 – 138 kr Läs mer

Comviq

Fria

5 GB – 100 GB

145 – 295 kr Läs mer

Halebop

Fria

2 GB – 300 GB

129 - 300 kr Läs mer

Tre

Fria

5 GB – obegr.

199 – 399 kr Läs mer

Karma mobil

Fria

2 GB – 100 GB

99 – 379 kr Läs mer

Tellus mobil

Fria

5 GB – 100 GB

25 kr Läs mer

chilimobil

Fria

Obegränsad

129 – 299 kr Läs mer

Tele2

Fria

5 GB – obegr.

249 – 499 kr Läs mer

Snabbnavigera


Vad är en mobiloperatör?

En mobiloperatör är ett företag som erbjuder mobila tjänster för telefoni, data och internet. Antingen kan operatören ha sitt eget nät eller vara ansluten till en annan mobiloperatörs nät för att kunna erbjuda sina tjänster.


Mobiloperatörer i Sverige

Det finns ett 20-tal mobiloperatörer i Sverige att välja emellan. Förutom pris, utbud och villkor är den stora skillnaden om de har sitt eget nät eller inte. Nedan kan du läsa mer om alla mobiloperatörer på den svenska marknaden.

Mobiloperatörer med eget nät

I dagsläget finns det 4 mobiloperatörer som har egna nät i Sverige:

Mobiloperatörer utan eget nät

Det finns en mängd mobiloperatörer som erbjuder mobilabonnemang utan eget nät, genom någon utav de ovanstående:


Termer att känna till

När det kommer till mobiloperatörer finns det många termer som kan vara lite knepiga att förstå vad de innebär, då namnet inte alltid säger vad det faktiskt betyder. Nedan går vi igenom de vanligaste termerna och dess betydelse.

Mobilnät

Ett mobilnät består av 3 delar som alla sammarbetar med varandra:

  1. Mobiltelefonen du ringer med.
  2. Basstationen för kommunikation.
  3. Samtalsväxeln som kopplar samman samtalen.

När du ringer ett telefonsamtal kontaktar din telefon en basstation. Mobilen meddelar då basstationen vilket nummer du vill ringa till. Basstationen i sin tur kontaktar en telefonväxel som kopplar samman ditt nummer med det du vill ringa till.

Mobilmaster

Basstationen som behövs för mobilnätet består av sändare, mottagare och antenn. Antennen sitter oftast i toppen på en mast, en så kallas mobilmast. Mobilmaster finns placerade runt om i hela landet för att säkra att det finns täckning på alla platser i landet.

3G, 4G & 5G

  • 3G är tredje generationens mobilnät. Innan 3G uppfanns gick det väldigt långsamt att surfa. Framkomsten av 3G gav därmed internetanvändandet en skjuts. Föregångaren till 3G var GSM-nätet. 3G är dock 40 gånger snabbare än GSM-nätet.
  • 4G är fjärde generationens mobilnät. 4G introducerades i Stockholm 2009. 4G är omkring tio gånger snabbare än 3G.
  • 5G är femte generationens mobilnät. Detta nät håller på att lanseras i Sverige och runt om i världen. Vissa operatörer erbjuder redan abonnemang med 5G. 5G är snabbare, mer tillgängligt och mer stabilt än tidigare versionen 4G.

Täckningskarta

Du kan använda en täckningskarta för att se en mobiloperatörs geografiska täckning. Innan du väljer operatör är det bra att titta på täckningskartan för att säkerställa att det finns god täckning just där du bor och där du brukar befinna sig. Täckningskartan visar både mobiltäckning men också täckningen för mobila bredband.


Hur byter man mobiloperatör?

För att byta mobiloperatör lägger du en beställning på ett mobilabonnemang hos den nya operatören och väljer om du vill behålla eller byta telefonnummer. Den nya operatören sköter kontakten med din nuvarande operatör och ser till att bytet sker smidigt. Detta gäller både privatabonnemang och företagsabonnemang.

En vanlig missuppfattning är att det är svårt att byta mobiloperatör. Men faktum är att det inte är alls svårt och processen ser likadan ut oavsett vilken operatör du har och vilken du vill byta till.

Kan man byta mobiloperatör och behålla samma nummer?

Du kan byta mobiloperatör och behålla samma nummer. När du lägger beställningen hos den nya operatören du vill byta till meddelar du bara att du vill behålla ditt telefonnummer. De sköter sedan kontakten med din nuvarande operatör och meddelar att ditt nummer kommer att flyttas.


Att tänka på när du väljer mobiloperatör

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när du väljer mobiloperatör. Här nedanför radar vi upp de tre främsta delarna som är bra att känna till.

1. Se över priser & villkor

Det är viktigt att du jämför vad de olika mobiloperatörerna erbjuder för priser och villkor, så att du ska bli så nöjd som möjligt med ditt val. Några saker som skiljer sig mellan de olika operatörerna är:

  • Om du får spara oanvänd surf eller inte
  • Om det är möjligt att pausa abonnemang eller inte
  • Om de har bindningstid och uppsägningstid
  • Tillgängligheten hos kundtjänsten
  • Hur mycket surf som ingår i ditt abonnemang
  • Vilket nät de använder
  • Om de erbjuder 5G
  • Pris och nykundserbjudande
  • Om du kan beställa mobiltelefon tillsammans med abonnemanget

Sätt dig ned och säkerställ vilka punkter som är viktiga för dig och börja sedan att jämföra de olika mobiloperatörerna mot varandra.

2. Få sänkt pris genom att binda abonnemanget med en mobiltelefon

Planerar du att beställa en ny mobiltelefon är det en bra idé att beställa den tillsammans med ditt mobilabonnemang. Då får du oftast en bindningstid på 12, 24 eller 36 månader men priset på hårdvaran blir i regel då alltid lägre eftersom du binder upp dig hos operatören.

Då delbetalar du din mobiltelefon månadsvis tillsammans med abonnemanget. Detta antingen på samma faktura eller separat. Vissa operatörer, såsom Comviq, har ofta erbjudanden där du får en mobiltelefon på köpet när du beställer ett abonnemang. Detta förutsatt att du binder upp dig på abonnemanget. Du kan däremot inte välja mobiltelefon själv, det finns oftast ett få alternativ att välja mellan.

3. Se över hur mycket surf du nyttjar

Att behöva köpa till extrasurf kan både bli en tråkig och dyr historia. Det är samtidigt onödigt att betala för surf du inte använder. Innan du väljer operatör och beställer ett abonnemang är det därmed en bra idé att kontrollera hur mycket surf du brukar använda varje månad. Det kan du se hos din nuvarande operatör. Beställ sedan ett abonnemang som passar dig och ditt surfanvändande.

Det är generellt bättre att ha lite för mycket surf än för lite för att slippa köpa till extrasurf. När du binder upp dig på ett abonnemang kan du däremot inte nedgradera abonnemanget under bindningstiden, enbart uppgradera. Är du osäker på surfmängden och ska binda upp dig kan det därmed vara bättre att börja med en mindre mängd surf för att därefter uppgradera vid behov.


Vanliga frågor

Nedan besvarar vi vanliga frågor vi får om mobiloperatörer.

Vilken är den största mobiloperatören i Sverige?

Telia är Sveriges största mobiloperatör men också Sveriges första. Företaget gick tidigare under namnet Televerket och har funnits i Sverige sedan sent 1800-tal. Telia har idag tre egna nät: GSM, 4G och 5G.

Vilken mobiloperatör har nöjdast kunder?

Enligt undersökningar gjorda utav Svenskt Kvalitetsindex är Halebop den mobiloperatör som har nöjdast kunder i Sverige. Utöver Halebop har Vimla, Hallon och Comviq också hög kundnöjdhet enligt undersökningen.

Hur många mobiloperatörer finns det i Sverige?

I Sverige finns det 4 mobiloperatörer som erbjuder mobiltelefoni och internet via egna nät: Tele2, Tre, Telia och Telenor. Utöver dessa finns även Teracom (tidigare Net1) som äger och driver nätet för radio och TV i Sverige.

Vilka mobiloperatörer erbjuder 5G?

Än så länge erbjuder följande mobiloperatörer 5G: Telia, Tele2, Tre och Telenor. Eftersom att många mobilabonnemang går genom dessa nät innebär det att även andra aktörer kan erbjuda 5G i Sverige.

Vad är Post- och Telestyrelsen?

Post- och Telestyrelsen är en myndighet som har ansvar och översyn över telemarknaden och alla mobiloperatörer. Det är dock telefonoperatörerna själva som ansvarar för sina nät och tjänster.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu