Familjeabonnemang

Här finner du all information du behöver veta om mobilabonnemang för familjen.

Familjeabonnemang

Finns det mobilabonnemang för familjer?

Just nu finns det 3 olika familjeabonnemang och det är från operatörerna Tre, Tele2 & Comviq. Dessa mobilabonnemang tillåter dig samla din familj under ett och samma abonnemang och därmed komma ned i pris per användare.


Tre familjeabonnemang

Mobiloperatören Tre erbjuder förmånliga mobilabonnemang för familjen. Ni väljer själva mellan 5 GB – obegränsad surf.

Alla delar på huvudabonnemangets surf, och om huvudabonnemanget har obegränsad surf får alla familjemedlemmar som läggs till en surfpott på 100 GB/mån.

Som mest kan man vara 6 personer i ett familjeabonnemang från Tre och alla kan för en extra kostnad få en ny mobiltelefon om så önskas.

Tre mobilabonnemang för familj
Kostnad huvudabonnemang 199 kr – 399 kr/månad
Kostnad per extra användare 99 – 199kr/månad

Comviq familjeabonnemang

Hos Comviq kan alla i familjen samlas under ett och samma mobilabonnemang. Varje användare får tillgång till 30 GB surf och kostnaden ligger på 275 kr per månad för huvudabonnemanget, därefter 145 kr per månad för varje extra användare. Utöver schyssta priser och villkor erbjuder Comviq också mobilabonnemang helt utan bindningstid.

Comviq mobilabonnemang för familj
Kostnad huvudabonnemang 275 kr/månad
Kostnad per extra användare 145 kr/månad

Tele2 familjeabonnemang

Även hos Tele2 kan man teckna ett familjeabonnemang. Den stora fördelen hos Tele2 är att varje medlem har sin egen surf, den delas inte mellan användare i abonnemanget.

Man kan enbart välja på mobilabonnemang med obegränsad surf. Det som gör att priset skiljer sig är bland annat surfhastigheten och hur många GB du får surfa för inom EU varje månad.

Hos Tele2 kan man samla upp till 10 familjemedlemmar och kostnaden varierar beroende på vilket paket man väljer och hur många man är.

Tele2 mobilabonnemang för familj
Kostnad huvudabonnemang 249 – 599 kr/månad
Kostnad per extra användare 199 kr/månad

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för familj?

Det bästa familjeabonnemanget just nu hittar du hos operatören Tre. Hos Tre kan du själv välja hur mycket data ni vill dela i abonnemanget och lägga till hela 5 personer utöver dig själv i huvudabonnemanget. Att lägga till en ny medlem i familjeabonnemanget kostar 99 kr/mån och ju fler du lägger till desto billigare blir kostnaden per månad sett per användare.


Hur fungerar ett familjeabonnemang?

Ett familjeabonnemang innebär att man samlar flera användare under ett och samma mobilabonnemang för att på så sätt komma ned i månadskostnad. I dessa abonnemang ingår fria samtal, SMS och MMS samt en viss mängd eller helt obegränsad surf att använda.

En person ansvarar för huvudfakturan där alla kostnader samlas. Hur många personer som har möjlighet att dela på ett abonnemang skiljer sig från den ena operatören till den andra. Ju fler som är anslutna till mobilabonnemanget desto billigare blir det.


Vad skiljer ett familjeabonnemang från ett vanligt mobilabonnemang?

Det enda som skiljer ett familjeabonnemang från ett vanligt mobilabonnemang är att man är flera personer som delar på ett och samma abonnemang istället för att ha varsitt eget.

I ett familjeabonnemang delar användarna ofta på surfen och hur mycket surf man vill dela på kan ni ofta välja själva hos den mobiloperatör ni väljer. Det finns dock vissa operatörer där man inte behöver dela på surfen utan istället har sin egen surfpott.


Att tänka på när man jämför familjeabonnemang

Att ha ett familjeabonnemang och samla flera personer under ett och samma abonnemang är ofta väldigt fördelaktigt. Det kan dock vara bra att innan ni väljer att ansluta er till en operatör och ett nytt familjeabonnemang se över era prioriteringar och vad som är viktigt för er.

Det är också viktigt att jämföra familjeabonnemang och operatörer sinsemellan. Nedan går vi igenom ett par parametrar som kan vara bra att ha en uppfattning om samt jämföra mellan olika mobiloperatörer och mobilabonnemang.

Hur mycket surf behöver ni?

En bra frågeställning som kan vara bra att ha en uppfattning om innan ni väljer familjeabonnemang är huruvida hur mycket surf ni behöver. Är ni många i ett mobilabonnemang för familj som planerar att surfa mycket är det mer fördelaktigt att välja ett paket med mycket data eller obegränsat.

Är ni däremot färre medlemmar eller inte planerar att surfa så mycket räcker det förmodligen med ett mobilabonnemang med mindre surf.

Behöver alla ny mobiltelefon?

Behöver en eller flera medlemmar i det nya familjeabonnemanget en ny telefon är detta inget problem. Att lägga till en telefon på avbetalning i ett familjeabonnemang fungerar precis som att lägga till det i ett vanligt abonnemang.

Mobilen kopplas till huvudabonnemanget och sedan betalas denna av tillsammans med abonnemanget. Det enda som skiljer sig är att abonnemanget nu binds upp i 12 till 24 månader beroende på vilken avbetalningstid du väljer eller blir tilldelad.

Ska ni binda upp er eller inte?

De allra flesta abonnemang, oavsett om du väljer ett familjeabonnemang eller ett vanligt, har inga bindningstider förutsatt att du inte väljer att lägga till en eller flera mobiltelefoner. I såfall kan ni behöva binda er en längre period, vilket gör att ni inte kan avsluta abonnemanget i förtid.

Uppsägningstiden kan dock skilja sig. Det är därför alltid bra att undersöka hur lång uppsägningstid din operatör avtalar innan du väljer att teckna abonnemanget.


Så tecknar man ett mobilabonnemang till familjen

Att teckna ett mobilabonnemang med din familj eller vänner är i regel väldigt enkelt och fungerar likt att teckna ett vanligt abonnemang. Nedan går vi igenom lite närmare kring hur du gör.

1. Jämför familjeabonnemang & operatörer

Detta steg kan nästan ses som det viktigaste, att jämföra olika operatörer, erbjudanden och abonnemang. Se över för vilka punkter som är viktiga för er i ert familjeabonnemang och bestäm er sedan för vilken operatör ni vill gå vidare med.

2. Välj abonnemang

När ni väl bestämt er för en operatör är det dags att välja abonnemang och mängden surf. Är ni många som ska dela på ett abonnemang är det oftast mer fördelaktigt att välja mycket surf medan om ni är färre räcker det förmodligen med en mindre mängd data.

3. Lägg till användare i mobilabonnemanget

Att lägga till extra användare i abonnemanget kostar omkring 99 – 199 kr/mån och hur många personer du kan lägga till skiljer sig från en mobiloperatör till en annan.

4. Abonnemanget är redo att användas

När du väl skrivit in alla uppgifter och fört över de nummer som ska användas i det nya abonnemanget är allting klart. Flyttar ni över ett eller flera nummer från en annan operatör sköter den nya och gamla operatören kontakten sinsemellan.

Mobilabonnemanget är därefter redo att användas och du ringer och SMS:ar precis som vanligt. En och samma faktura skickas sedan till den person som tecknat abonnemanget och därmed står som huvudägare.


Fördelar & nackdelar med familjeabonnemang

Som med allting annat finns det både för- och nackdelar med ett familjeabonnemang. Nedan går vi igenom dessa.

Fördelar

  • Billigare än att ha flera enskilda mobilabonnemang.
  • Alla kostnader samlas på en och samma faktura.
  • Möjligt att samla personer även utanför familjen.

Nackdelar

  • I regel inte speciellt anpassningsbara.
  • Alla medlemmar delar ofta på samma surfpott vilket medför att en medlem kan använda mer data än andra.

Vanliga frågor

Vilket är det billigaste familjeabonnemanget?

Mobiloperatören Tre har det billigaste familjeabonnemanget. Att lägga till nya användare kostar endast 99 kr/mån och du kan välja mellan flera olika abonnemang med mer eller mindre mängd surf.

Kan man lägga till familjemedlemmar löpande i abonnemanget?

Det är fullt möjligt att lägga till medlemmar löpande i ett abonnemang. Detta kan antingen göras direkt via webben, genom att kontakta operatörens kundtjänst eller genom att besöka en fysisk butik om mobiloperatören tillhandahåller det.

Hur många familjemedlemmar kan vara med i samma mobilabonnemang?

Hur många familjemedlemmar som kan vara med i ett mobilabonnemang skiljer sig från operatör till operatör. Alla mobiloperatörer har dock ett maxantal vilket varierar från mellan 5 och 10 personer.

Finns det familjeabonnemang med obegränsad surf?

Det finns familjeabonnemang med obegränsat med surf. Exempelvis erbjuder Tele2 och Tre mobilabonnemang för familjen med obegränsad surf.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu