Telefonabonnemang

Här finner du all information du behöver veta om telefonabonnemang.

  • Jämför telefonabonnemang
  • Pris per månad 95 – 569 kr
  • Senaste kampanjer & erbjudanden
telefonabonnemang

Lista på telefonabonnemang

Nedan finner du en komplett lista på telefonabonnemang i Sverige. Du kan beställa alla abonnemang direkt på nätet, vilket innebär att mobiloperatören skickar hem ett SIM-kort till dig som du sedan kan aktivera och börja använda i din telefon.

Operatör

Samtal & SMS

Surf

Pris per månad

Vimla

Fria

3 GB – 100 GB

28 – 98 kr Läs mer

Hallon

Fria

4 GB – 100 GB

49 – 179 kr Läs mer

Fello

Fria

3 GB – 48 GB

53 – 138 kr Läs mer

Comviq

Fria

4 GB – 100 GB

125 – 375 kr

Läs mer

Halebop

Fria

2 GB – 100 GB

129 – 429 kr 

Läs mer

Tre

Fria

5 GB – obegr.

199 – 399 kr

Läs mer

Karma mobil

Fria

2 GB – 100 GB

99 – 349 kr Läs mer

Tellus mobil

Fria

5 GB – 100 GB

25 kr Läs mer

chilimobil

Fria

Obegränsad

99 – 249 kr Läs mer

Tele2

Fria

5 GB – obegr.

249 – 599 kr

Läs mer

Snabbnavigera

Vad är ett telefonabonnemang?

Ett telefonabonnemang är ett abonnemang till en fast telefon eller mobiltelefon. En fast telefon kan exempelvis vara en sådan du har i hemmet eller på ett kontor. Vad som ingår i ett telefonabonnemang skiljer sig mellan olika operatörer.

Handlar det om ett telefonabonnemang till en fast telefon ingår oftast fria samtal. Handlar det istället om abonnemang till mobiltelefon får du ofta fria samtal, SMS, MMS och en viss mängd surf.


Olika typer av telefonabonnemang

Det finns två typer av telefonabonnemang. Telefonabonnemang till mobiltelefon och telefonabonnemang för fast telefoni. Nedan kan du läsa mer om skillnaden mellan dessa.

Telefonabonnemang till mobiltelefon

Telefonabonnemang till mobiltelefon är det allra vanligaste idag. Det kallas ofta också för mobilabonnemang. De flesta mobilabonnemangen idag har ett fast pris där fria samtal, SMS och MMS ingår. Det som skiljer sig åt är hur mycket surf som ingår men också priset.

Det finns många operatörer som erbjuder telefonabonnemang till mobiltelefon idag. Vi har exempelvis storoperatörerna som funnits med länge såsom Telia, Tele2, Tre och Telenor. Det finns också nya operatörer som växer på marknaden såsom Hallon, Fello och Vimla.

Telefonabonnemang för fast telefoni

Det finns också telefonabonnemang för fast telefoni. Det är exempelvis abonnemang som används i en fast telefon i hemmet eller på kontor.

I denna typen av abonnemang ingår ofta fria samtal. Eftersom abonnemanget inte ska användas i en mobiltelefon behövs inga SMS, SMS eller någon surf.

Det finns inte lika många operatörer som erbjuder telefonabonnemang för fast telefoni som till mobiltelefon men exempelvis erbjuder storoperatörerna Telia och Tele2 detta.


Så beställer du ett nytt abonnemang till telefonen

Det är inte alls svårt att beställa ett nytt telefonabonnemang. Här nedanför vägleder vi dig genom processen i tre enkla steg:

1. Jämför telefonabonnemang

Det första du bör göra är att jämföra telefonabonnemang. Här bör du lägga mycket tid och vara noggrann för att hitta det bästa abonnemanget för just dig och din situation. Vi rekommenderar att du jämför:

  • Innehållet i abonnemanget. Jämför vad som ingår såsom samtal, sms, mms och mängd surf om det är ett telefonabonnemang till mobil.
  • Utlandspriser. Om du ringer mycket utomlands eller brukar resa är det bra jämföra utlandspriser. En prislista för utlandet finns på respektive operatörs hemsida. Jämför också hur mycket surf du kan använda i utlandet om du tänker beställa ett telefonabonnemang till mobil.
  • Priset. Såklart är priset fördelaktigt att jämföra. Det är tråkigt att behöva betala för mycket för ett abonnemang i onödan om innehållet är samma. Det finns en mängd billiga mobilabonnemang på marknaden idag, vad som skiljer dem åt är oftast mängden surf.
  • Kundtjänst. Är det viktigt för dig att enkelt kunna komma i kontakt med operatörens kundtjänst kan detta vara bra att jämföra. Vissa operatörer har kundsupport via telefon medan vissa enbart tillhandahåller kundservice via chatt eller mail. Öppettiderna för kundtjänst skiljer sig också.
  • Rabatter och erbjudanden. Ofta kan du finna gynnsamma rabatter och erbjudanden hos de olika operatörerna. Det kan exempelvis komma i form av fria månader eller rabatt på abonnemanget under en viss tid. Se dock till att inte stirra dig blint på rabatter utan titta på priset du kommer betala även efter den rabatterade perioden.
  • Bindningstid och uppsägningstid. De flesta telefonabonnemang kommer utan bindningstid om du inte beställer någon hårdvara med abonnemanget. Vissa abonnemang kommer dock med uppsägningstid. Både bindningstid och uppsägningstid är bra att jämföra för att du inte ska bli eller känna dig begränsad.

2. Besök operatörens hemsida

När du bestämt dig för vilken operatör du vill teckna telefonabonnemang hos tar du dig in till operatörens hemsida. Där lägger du en beställning. Är det ett telefonabonnemang till mobil du tänkt teckna får du välja om du vill ha ett nytt telefonnummer eller flytta med ett befintligt.

3. Du får ett nytt SIM-kort i brevlådan

Ett par dagar efter, oftast inom två till tre arbetsdagar, får du ditt nya SIM-kortet hem till brevlådan. I kuvertet finner du information om hur du byter SIM-kort och när det börjar gälla.


Vanliga frågor

Kan man få en telefon i abonnemanget?

Ja, det går att beställa abonnemang där telefon ingår. Exempel på sådana telefonabonnemang är Tre, Telia, Tele2 och Hallon. Hos dessa operatörer kan du få exempelvis en iPhone 13 eller Samsung Galaxy med ditt telefonabonnemang.

Vad är skillnaden på ett telefonabonnemang & ett mobilabonnemang?

Ett telefonabonnemang och mobilabonnemang är i princip samma sak men ett telefonabonnemang kan även avse fast telefoni. Ett mobilabonnemang avser enbart mobiltelefon.

Finns det telefonabonnemang med fast nummer?

Du kan beställa ett telefonabonnemang med fast nummer (även kallat hemnummer) hos exempelvis Telia, Telenor eller Tre. Om du bor i exempelvis Stockholm innebär detta att du får ett telefonnummer som börjar på 08.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu