SIM-kort

Ett SIM-kort är en viktig komponent i en mobiltelefon som gör det möjligt att ansluta till mobilnätverket och använda mobiltjänster. Men vad är egentligen ett SIM-kort och hur fungerar det?

Vad är ett SIM-kort?

Ett SIM-kort är en liten, plastkortsbaserad enhet som används i mobiltelefoner och vissa andra trådlösa enheter för att identifiera och autentisera en användares identitet på ett mobilnätverk.

Informationen på SIM-kortet inkluderar vanligtvis användarens telefonnummer, identitet och autentiseringsinformation.

Hur fungerar ett SIM-kort?

SIM-kortet garanterar att du är en godkänd användare och lagrar information om ditt abonnemang. När SIM-kortet upptäcker mobilnätverket och ansluter till en mast kan du använda din mobiltelefon för att ringa, skicka meddelanden och surfa på internet.

Så här fungerar ett SIM-kort i praktiken

  1. Du sätter in SIM-kortet i din mobiltelefon (ett vanligt fysiskt SIM, eller ett  eSIM).
  2. Telefonen identifierar SIM-kortet och begär autentisering från mobilnätverket. SIM-kortet innehåller information om ditt mobilabonnemang, såsom telefonnummer, operatörsidentitet och autentiseringsnycklar.
  3. Om SIM-kortet verifieras som giltigt genereras autentiseringsnycklar för att säkra kommunikationen mellan din telefon och mobilnätverket.
  4. När SIM-kortet identifierats av en mobilmast tillåts du använda mobilnätverket och exempelvis ringa samtal, skicka meddelanden och använda mobildata.

SIM-kortet fungerar som en personlig identitet som ger dig tillgång till ditt mobilabonnemang var du än befinner dig och oavsett vilken enhet du använder.

Det är inte bundet till en specifik enhet, så du kan enkelt byta mellan olika enheter för att använda ditt abonnemang.

Det finns olika typer av SIM-kort

SIM-kort kommer i två huvudsakliga varianter: det traditionella fysiska SIM-kortet och eSIM. Nedanför kommer vi att förklara skillnaden mellan dessa två typer av SIM-kort.

Vanligt SIM-kort

Ett vanligt SIM-kort är ett fysiskt SIM-kort som måste sättas in och tas ut. Det vanliga SIM-kortet kommer i olika storlekar: standard (mini), micro och nano.

Nano-SIM-kortet är det vanligaste SIM-kortet som används idag.

eSIM

e-SIM gör det möjligt för användare att ansluta till mobilnätverk utan att behöva använda ett fysiskt, vanligt SIM-kort.

Istället lagras SIM-kortet elektroniskt i enheten, vanligtvis i form av ett inbyggt chip. Allt fler mobiloperatörer runt om i världen börjar stödja denna teknik.

Men dual sim då?

Tänk gärna på att dual sim inte är ett SIM-kort, utan en teknik som gör att du kan ha två sim-kort i en och samma mobil.

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna om SIM-kort och dess funktioner.

Vad kostar ett SIM-kort?

Själva SIM-kortet kostar ingenting för dig som användare, det betalar operatören. Du får SIM-kortet kostnadsfritt när du tecknar upp dig för ett abonnemang eller köper ett kontantkort.

Måste man ha ett SIM-kort i sin telefon?

För att använda mobilnätets tjänster behöver du ha ett SIM-kort i din telefon. Utan ett SIM-kort kan du bara använda wifi och appar såsom Messenger och Viber för att kommunicera. SIM-kortet du behöver i telefonen kan antingen vara ett vanligt, fysiskt SIM-kort eller ett digitalt eSIM.

Hur många SIM-kort får plats i en mobiltelefon?

Många moderna mobiltelefoner har kapacitet för två SIM-kort, både ett eSIM (digitalt SIM-kort) och ett vanligt SIM-kort (fysiskt SIM-kort). Det är dock viktigt att notera att inte alla mobiltelefonmodeller har denna funktion. Det är bäst att kolla med tillverkaren för att se vilka alternativ som finns tillgängliga för din specifika telefonmodell.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu