två simkort sida vid sida

Dual sim

I denna artikel kommer vi utforska dual SIM-funktionen mer ingående och undersöka dess främsta fördelar. Vi börjar med att definiera vad dubbla SIM-kort faktiskt är, för att sedan gå vidare till dess fördelar och hur det kan användas på rätt sätt.

Vad är dual SIM?

En mobiltelefon som har stöd för dual SIM har i praktiken plats för dubbla SIM-kort. Med dual SIM kan du alltså placera två helt oberoende SIM-kort i din telefon och enkelt byta mellan dem.

Vanliga telefoner har, som du säkert känner till, enbart plats för ett SIM-kort men det finns alltså modeller idag som möjliggör placering av två SIM-kort i samma telefon. Dessa SIM-kort behöver inte komma från samma operatör.

Därför ska du skaffa dual SIM

Det finns en mängd fördelar med dual SIM. Det kan både minska dina kostnader och öka din flexibilitet. Nedan går vi närmare igenom vilka de främsta fördelarna med dubbla SIM-kort är.

Du slipper ha en jobbtelefon och en privattelefon

För den stora grupp människor som använder telefon i arbetet och en annan telefon privat kan dubbla SIM-kort verkligen förenkla livet. Med dual SIM-stöd i telefonen slipper du släpa på två telefoner. Istället kan du enkelt byta mellan de olika SIM-korten i en och samma telefon, beroende på om du är på jobbet eller inte.

Spara pengar när du är utomlands

Ett annat bra användningsområde för dubbla SIM-kort är när du befinner dig utomlands. Inom EU/EES ringer, surfar och smsar du ofta för samma pris som hemma i Sverige. Befinner du dig däremot utanför EU/EES kostar det i regel väldigt mycket att använda telefonen, exempelvis om du använder mycket mobildata för att surfa på Youtube.

Med dubbla SIM-kort kan du både behålla ditt svenska SIM-kort i mobilen men också sätta i ett SIM-kort från landet du befinner dig i. Detta tillåter dig spara pengar eftersom du med ett landspecifikt SIM-kort kan ringa, sms:a och surfa mycket billigare än med ett svenskt SIM-kort.

Slipp onödiga telefonköp

Mobilkostnader för anställda utgör ofta en betydande kostnadspost för företag.

Av den anledningen är dual SIM-funktionen en väldigt fördelaktig lösning på detta. Som företag slipper man då den dyra kostnaden att köpa mobiltelefoner till sina anställda. Det enda man som företag behöver betala för är själva abonnemanget. Dessutom slipper de anställda bära runt på två telefoner vilket även det kan ses som en fördel.

En annan viktig detalj är att du i många fall kan dra av ditt mobilabonnemang på skatten som egenföretagare.

Dual SIM fungerar med de vanligaste telefonerna

Dual SIM har de senaste åren kommit att bli allt mer populärt i både Sverige och världen. Detta har lett till att allt fler mobiltillverkare väljer att installera denna funktion i sina telefoner.

Idag finns det en mängd olika smartphones att välja mellan med plats för dubbla SIM-kort. Bland annat har alla nya iPhones och Samsung-mobiler plats för dubbla SIM-kort men också flera andra modeller.

Bland annat erbjuder dessa mobiltillverkare telefoner med plats för dubbla SIM-kort:

 • Samsung
 • iPhone
 • Xiaomi
 • Motorola
 • Sony

Detta krävs för att kunna ha dual SIM

Alla telefoner har inte stöd för dual SIM. För att du ska kunna använda dubbla SIM-kort behöver du dels en telefon med plats för dubbla SIM-kort men också en operatör som stödjer det.

Telefoner med stöd för dual SIM

Det är framförallt nyare modeller som idag har stöd för dual SIM. Här nedanför radar vi upp vilka modeller som har stöd för dual SIM när det kommer till iPhone och Android:

iPhones med stöd för dual SIM:

 • iPhone XS
 • iPhone 11
 • iPhone 12
 • iPhone 13
 • iPhone 14

Samsung-telefoner med stöd för dual SIM:

 • Samsung Galaxy S10
 • Samsung Galaxy S20
 • Samsung Galaxy S21
 • Samsung Galaxy Z Fold
 • Samsung Galaxy S22 Ultra

Övriga Android-telefoner med stöd för dual SIM:

 • Sony Xperia 10 |||
 • OnePlus 7T Pro
 • Huawei P40 Pro Plus
 • Microsoft Lumia 950

Tänk på! Det är ingen självklarhet att nyare telefoner har stöd för dual SIM, så för att du ska vara säker på att din nya telefon stödjer dual SIM är det bäst att undersöka detta i specifikationerna.

Operatörer med stöd för dual SIM

För att du ska kunna använda dual SIM på din telefon behöver du ha en operatör som stödjer detta. Enbart operatörer som erbjuder 2G-nät ger idag stöd för dubbla SIM-kort. Exempel på operatörer som erbjuder dual SIM är:

Exempelvis har inte ChiliMobil, Tre och Hallon stöd för dual SIM.

Det finns två tekniker inom dual SIM

Det finns två olika tekniker för att möjliggöra användningen av dubbla SIM-kort: Dual Standby och Dual Active. Här nedanför går vi igenom vad som skiljer dem åt.

Dual standby

Dual Standby är den vanligaste tekniken för dual SIM-telefoner. I denna teknik är ett av SIM-korten i viloläge medan det andra används.

Om du använder en mobiltelefon med dual standby-teknik och exempelvis surfar på internet med det ena SIM-kortet, kommer du inte kunna ta emot samtal på det andra SIM-kortet. Detta eftersom bara ett SIM-kort kan vara aktivt åt gången. Du behöver aktivera det andra SIM-kortet manuellt om du vill använda det.

Dual active

Det andra alternativet, dual active, är en mindre vanlig teknik och få telefoner har idag stöd för detta. Trots det är det ett bra alternativ. Dual active innebär att båda SIM-korten är aktiva samtidigt utan att du behöver växla mellan dem.

Det är viktigt att notera att det finns vissa nackdelar med att ha två aktiva SIM-kort samtidigt. Till exempel ökar det strömförbrukningen vilket kan påverka batteritiden, och det kräver en mer avancerad mobiltelefon för att vara möjligt.

Så använder du dual SIM i din telefon

Hur du i praktiken använder dubbla SIM-kort beror på vilken telefon du har. Nedan går vi igenom tillvägagångssättet för såväl iPhone som Android.

Så använder du dual SIM på din iPhone

I Sverige finns det inga iPhone-modeller som har plats för två fysiska SIM-kort. Däremot har de nyare modellerna plats för ett fysiskt SIM-kort och därefter kan e-SIM användas, vilket möjliggör dual SIM-användning.

För att välja ditt primära SIM-kort följer du dessa steg:

 1. Klicka dig in till Inställningar på din iPhone.
 2. Tryck på “Mobilnät”.
 3. Välj det abonnemang och SIM-kort du vill använda.
 4. Tryck på “Aktivera den här linjen”.

När du väl valt SIM-kort du vill använda kan du använda telefonen som vanligt. Vill du byta SIM-kort gör du om samma process på nytt.

Om du önskar att namnge dina olika SIM-kort kan du även göra detta, genom att: 

 1. Klicka dig in till Inställningar.
 2. Tryck på “Mobilnät”.
 3. Tryck på telefonnumret (SIM-kortet) du vill ändra.
 4. Tryck på “Etikett för mobilabonnemang”.
 5. Välj ett av alternativen och namnge sedan numret.

Så använder du dual SIM på din Android-telefon

Hur du aktiverar och använder dual SIM på en Android-telefon kan variera något beroende av vilken modell du har. I stort fungerar dock processen på samma vis.

Ofta kan du följa dessa steg för att använda dual SIM på en Android:

 1. Klicka dig in till Appar.
 2. Välj “Inställningar”.
 3. Tryck på “Anslutning”.
 4. Tryck på “SIM-kortshanterare”.
 5. Tryck på SIM-kortet du vill aktivera.
 6. Tryck “PÅ” för att aktivera kortet.

När du fullföljt denna process kan du använda telefonen som vanligt. Önskar du att byta SIM-kort gör du samma process på nytt.

Önskar du att namnge dina olika nummer och SIM-kort på din Samsung-telefon kan du även göra det. Så här går du i sådana fall tillväga:

 1. Klicka dig in till “Appar”.
 2. Välj “Inställningar”.
 3. Tryck på “Anslutning”.
 4. Tryck på “SIM-kortshanterare”.
 5. Välj vilket SIM-kort du vill byta namn på.
 6. Tryck “Namn” (eller “Ikon”) och byt sedan till det namn du önskar.

Klart! Nu kan du använda din telefon som vanligt.

Vanliga frågor

Kan jag ha e-sim och vanligt sim samtidigt?

Ja, du kan ha e-simkort och vanligt sim i samma telefon om din telefon ger stöd för det. Från och med iPhone X och framåt kan du ha dubbla sim, alltså både ett fysiskt simkort och ett e-simkort i samma telefon, för att nämna ett exempel.

Försvinner saker på mobilen när jag byter SIM-kort?

Nej, det är bara operatörsinställningar och det mobilnummer du har aktivt som påverkas när du byter SIM-kort med hjälp av dual sim-tekniken. Alla bilder, appar, sms och telefonnummer finns alltså kvar.

Kan jag ha olika operatörer på vardera sim-kort?

Ja, förutsatt att din mobil inte är operatörslåst kan du ha olika operatörer på varje sim-kort.

Är det svårt att skaffa e-sim?

Nej, vanligvis behöver du bara skanna den QR kod du får av operatören och följa de instruktioner du som står på skärmen.

Vad händer med mitt e-sim om jag byter telefon?

Om du byter telefon är det bara att ladda ner ditt sim-kort till din nya telefon förutsatt att den har stöd för e-sim.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu