Företagsabonnemang

Här finner du all information du behöver veta om företagsabonnemang.

 • Jämför företagsabonnemang
 • Pris per månad 99 – 449 kr
 • Senaste kampanjer & erbjudanden
företagsabonnemang

Vilka mobilabonnemang finns det för företag?

Just nu finns det främst 5 olika mobilabonnemang för företag och det är från operatörerna Telness, Tre, Hallon, Chilimobil och Tele2. Dessa företagsabonnemang kostar mellan 99-449 kr per månad beroende på mängden surf och vilken mobiloperatör ni väljer.

Operatör

Samtal & SMS

Surf

Pris exkl. moms

 

Telness logo

Fria

3 GB – Obegr.

229 – 399 kr Läs mer

Tre

Fria

Obegr.

249 – 349 kr Läs mer

Hallon

Fria

10 GB – 150 GB

129 – 269 kr Läs mer

chilimobil

Fria

Obegr.

129 – 399 kr Läs mer

Tele2

Fria

Obegr.

349 – 449 kr Läs mer

Telness företagsabonnemang

Telness är en relativt ny mobiloperatör på marknaden som grundades i Stockholm 2016. Verksamhetens fokus ligger på företagsabonnemang där de vill förenkla telekomindustrin.

Detta genom sitt enkla gränssnitt som tillåter företag hantera sina fasta nummer, moln- och växeltjänster, mobiltelefoner, IoT och mobila bredband från en och samma plattform. Telness har inget eget nät utan använder sig av Telias pålitliga nät.

Telness mobilabonnemang för företag
Nät: Telia
Surfmängd: 3 GB – Obegr.
Pris: 229 – 399 kr (exkl. moms)
Spara surf: Nej
Obegränsad surf: Nej, max 100 GB
Fria samtal & SMS/MMS: Ja
Bindningstid: Nej
Uppsägningstid: Nej
Startavgift: 0 kr
Möjlighet att pausa abonnemang: Ja, upp till 6 månader
Kundtjänst: Chatt & e-post 

Tre företagsabonnemang

Tre startades i slutet av år 2000. Visionen var att skapa en helt ny plattform för mobiltelefoni. Verksamheten har växt sig större allt efter åren gått och idag driver Tre både 3G-, 4G- och 5G-nätverk både i Sverige och Danmark.

Tre erbjuder mobilabonnemang för företag tillsammans med diverse tilläggstjänster. Med 3Världen Företag tillåts ni använda roaming utomlands i hela 80 länder. Det abonnemang som har bättre villkor för utlandssamtal och snabbare surf kostar 349 kr/mån.

Tre mobilabonnemang för företag
Nät: Tre
Surfmängd: Obegränsat
Pris: 249 -349 kr (exkl. moms)
Spara surf: Nej
Obegränsad surf: Ja
Fria samtal & SMS/MMS: Ja
Bindningstid: Nej
Uppsägningstid: 1-3 månader
Startavgift: 0 kr
Möjlighet att pausa abonnemang: Nej
Kundtjänst: Telefon, chatt & e-post 

Hallon företagsabonnemang

Hallon är en mobiloperatör som grundades 2013. De riktar sin marknadsföring mycket mot privatpersoner, men även Hallon erbjuder billiga mobilabonnemang utan bindningstid för företag.

Anledningen till att de kan hålla sina priser nere är eftersom de har struntat i att erbjuda fysiska butiker men också telefonsupport som kostar en operatör väldigt mycket pengar. Istället fokuserar de på det digitala i form av webbutik och support via live-chatt på webben.

Hallon mobilabonnemang för företag
Nät: Tre
Surfmängd: 10 GB – 150 GB
Pris: 129 – 269 kr exkl. moms
Spara surf: Ja
Obegränsad surf: Nej
Fria samtal & SMS/MMS: Ja
Bindningstid: Nej
Uppsägningstid: Nej
Startavgift: 0 kr
Möjlighet att pausa abonnemang: Nej
Kundtjänst: Chatt & e-post 

Chilimobil företagsabonnemang

Chilimobil är en ny, fristående och oberoende mobiloperatör. Operatören ägs av grundare, anställda och investerare som tillsammans har över 100 års erfarenhet inom telekombranschen.

Hos Chilimobil hittar du flertalet billiga abonnemang till företaget för ett överskådligt pris. Chilimobil har inget eget nät utan använder operatören Tres nät. De har dock valt att gå en egen väg när det kommer till kundservice, self-service och utbud av tjänster.

Chilimobil mobilabonnemang för företag
Nät: Tre
Surfmängd: Obegränsat
Pris: 129 – 399 kr (exkl. moms)
Spara surf: Nej
Obegränsad surf: Ja
Fria samtal & SMS/MMS: Ja
Bindningstid: Nej
Uppsägningstid: Nej
Startavgift: 0 kr
Möjlighet att pausa abonnemang: Ja, upp till 12 månader
Kundtjänst: Chatt & e-post 

Tele2 företagsabonnemang

Tele2 är en telekomoperatör som bland annat levererar mobiltelefoni, TV och bredband. Verksamheten är aktiv i 7 länder. Tele 2 erbjuder flertalet företagsabonnemang med en mängd tilläggstjänster som gör det enklare för företaget att driva sin verksamhet.

Ett stort fokus ligger på hållbarheten där de ständigt arbetar med miljöfrågor, jämlikhet och att göra det tryggare för barn online.

Tele2 mobilabonnemang för företag
Nät: Tele2
Surfmängd: Obegränsat
Pris: 349 – 449 kr kr (exkl. moms)
Spara surf: Nej
Obegränsad surf: Ja
Fria samtal & SMS/MMS: Ja
Bindningstid: Nej
Uppsägningstid: 1 månad
Startavgift: 0 kr
Möjlighet att pausa abonnemang: Ja, i vissa typer utav abonnemang
Kundtjänst: Telefon, chatt & e-post 

Hur fungerar ett mobilabonnemang för företag?

Ett mobilabonnemang för företag fungerar egentligen likadant som ett mobilabonnemang för privatpersoner. Det som skiljer sig är att ett företag står som ägare av abonnemanget istället för en privatperson.

Många företag erbjuder en jobbmobil till sina anställda som behöver använda telefon i arbetet. Det går att låta företaget betala för den anställdes privata abonnemang men det är en mer omständlig process än att skaffa ett företagsabonnemang istället.


Vilket är det bästa mobilabonnemanget för företag?

Det bästa mobilabonnemanget för företag på marknaden just nu är från operatören Telness. Deras fokus ligger just på företag och därmed är tjänsterna anpassade fullt ut efter det. Telness använder Telias nät vilket ger en mycket bra täckning. Det finns många olika surfmängder att välja mellan för att enkelt kunna hitta ett abonnemang som passar er och ert användande.

Det finns inget abonnemang med obegränsad surf, däremot räcker 100 GB oftast gott till i ett företagsabonnemang. Kundtjänsten finns tillgänglig snabbt i chatten där deras svarstid i snitt ligger så lågt som en minut.


Att tänka på när man jämför företagsabonnemang

Mobilabonnemangen för företag som finns på marknaden skiljer sig en hel del åt i innehåll och pris. Därför är det väldigt viktigt att ni jämför företagsabonnemang innan ni bestämmer er. Det finns en del saker som är bra att tänka på och nedan kan ni läsa mer om de viktigaste punkterna.

1. Täckning

Det är viktigt att ni får en god täckning med abonnemanget oavsett vart ni befinner er. Kanske någon kollega oftast befinner sig på kontoret medan någon annan är ute och reser i landet.

På vardera operatörs webbsida finns en täckningskarta där ni kan se hur täckningen ser ut för olika platser. De flesta operatörer har god täckning i Sverige med något sämre täckning i norra delarna av landet.

2. Surfmängd

Ni kanske inte alltid kommer använda telefonen på kontoret där ni har Wi-Fi. Då är det viktigt att ni har tillräckligt med surf i abonnemanget.

Det är bättre att ha lite för mycket surf än för lite för att slippa beställa extra surf varje månad. Det finns operatörer som erbjuder företagsabonnemang med obegränsad surf. Denna abonnemangsform är bra för er som vill vara säkra på att ni alltid har tillgång till internet.

3. Dataroaming

Ni känner säkert till att man som företag kan surfa som inom EU precis som i Sverige. Däremot har alla operatörer en gräns för hur mycket surf man kan använda inom EU/EES innan det börjar kosta extra.

Reser ni utomlands inom jobbet är det därför bra att se över hur mycket surf ni tillåts använda med abonnemanget utomlands så att det säkert räcker till.

Vissa operatörer ger tillåtelse att surfa i ännu fler länder utanför EU såsom Tre som erbjuder 3Världen där det går att surfa som hemma i hela 80 länder. Det är också bra att se över villkoren som gäller för utlandssamtal.

3. Växelfunktioner

Ert företaget kanske vill ställa in olika växelfunktioner såsom vidarekoppling av samtal eller olika knappval. Utbudet kring växelfunktioner skiljer sig en del mellan de olika operatörerna som erbjuder företagsabonnemang. Finns det funktioner som är extra viktiga för er är det bra att säkerställa att mobiloperatören ni tänker välja faktiskt erbjuder dessa.

4. Pris

Självklart är också priset viktigt när man jämför mobilabonnemang till företaget. Samtidigt som ett lågt pris är viktigt bör innehållet vara minst lika viktigt. Ni vill såklart teckna ett företagsabonnemang som motsvarar era förväntningar. 


Finns det mobilabonnemang till företag med fri surf?

Det finns flertalet mobilabonnemang till företag med fri surf. De operatörer som erbjuder detta i dagsläget är:

 • Tre
 • Chilimobil
 • Tele2

Operatörerna Telness och Hallon erbjuder inga företagsabonnemang med fri surf men de har dock abonnemang med stor mängd surf. Båda operatörerna erbjuder abonnemang med 100 GB surf som räcker till för de allra flesta.

Det är viktigt att komma ihåg att man enbart kan surfa obegränsat med ett företagsabonnemang inom Sverige. Hur mycket surf ni tillåts använda inom EU är olika beroende påoperatör. Reser ni mycket utomlands i arbetet är det därför bra om ni säkerställer hur mycket surf ni får använda varje månad i utlandet.


Bindningstider & uppsägningstider

Uppsägningstiden och bindningstiden på företagsabonnemang varierar mellan de olika operatörerna. Uppsägningstiden kan vara mellan 0 – 3 månader och bindningstiden mellan 0 – 24 månader.

Översikt av bindningstider

Det finns företagsabonnemang som inte har någon bindningstid alls medan vissa operatörer låter er välja om ni vill ha bindningstid eller inte. Bindningstiden är oftast 24 månader. Väljer ni att inte binda upp er får ni betala en högre kostnad varje månad.

Beställer man en telefon tillsammans med abonnemanget får man oftast bindningstid. Då blir priset för själva telefonen lägre jämfört med om man hade valt ett mobilabonnemang utan telefon.

Bindningstider på företagsabonnemang
Telness: Ingen bindningstid
Tre: Välj mellan ingen bindningstid eller 24 månader
Hallon: Ingen bindningstid
Chilimobil: Ingen bindningstid
Tele2: Välj mellan ingen bindningstid eller 24 månader

Översikt av uppsägningstider

Huruvida företagsabonnemang har uppsägningstid eller inte skiljer sig mellan de olika operatörerna. Vissa operatörer har ingen uppsägningstid alls, såsom Hallon och Telness, medan andra operatörer har mellan 1-3 månaders uppsägningstid.

Uppsägningstider på företagsabonnemang
Telness: Ingen uppsägningstid
Tre: 1-3 månader uppsägningstid
Hallon: Ingen uppsägningstid
Chilimobil: 1 månad uppsägningstid
Tele2: 1-3 månader uppsägningstid

Vad ingår i ett företagsabonnemang?

Det finns vissa saker som alltid ingår i ett mobilabonnemang för företag trots att det kan skilja sig en del. Här nedanför går vi igenom vad som ingår.

Fria samtal & SMS/MMS

Alla företagsabonnemang på marknaden erbjuder fria samtal inom Sverige. Det är numera något av en hygienfaktor för mobiloperatörer jämfört med några år sedan då det inte var lika självklart. Ni har även fria SMS/MMS inom Sverige med ett företagsabonnemang.

En viss mängd surf

I abonnemanget ingår också en viss mängd surf. Denna mängd skiljer sig beroende på operatör och abonnemang. Du kan få allt mellan 6 GB och obegränsad surf varje månad. Det råder olika regler kring oanvänd surf. Vissa operatörer tillåter er spara en viss mängd eller hela surfmängden i en surfpott som kan användas vid behov.

Växelfunktioner

Operatörerna som erbjuder företagsabonnemang erbjuder också mobila växellösningar. Dessa har olika alternativ och funktioner. Man kan oftast själv lägga till de växelfunktioner man vill använda och skapa ett flöde som de inkommande samtalen går igenom. Oftast kan man med en växelfunktion för företag:

 • Skräddarsy öppettider.
 • Sätta en gemensam röstbrevlåda.
 • Koppla vidare telefonnummer.
 • Koppla vidare pågående samtal.
 • Sätta knappval för den som ringer in.

Vanliga frågor

Vilket är det billigaste företagsabonnemanget?

Det billigaste företagsabonnemanget är Hallon 6 GB för 99 kronor i månaden. Fria samtal, sms och mms ingår och det är ingen bindningstid eller uppsägningstid. Dessutom går det spara oanvänd surf.

Kan man använda ett företagsabonnemang privat?

Enligt Skatteverket är huvudregeln att du ska förmånbeskattas om du använder ett företagsabonnemang för privata ändamål. Däremot finns det undantag, exempelvis om företagsabonnemanget är utav väsentlig betydelse för verksamheten och att du behöver det för att utföra dina arbetsuppgifter även utanför arbetstid.

Kan jag låta företaget betala mitt privata mobilabonnemang?

Det är möjligt att låta ditt företag betala för ditt privata mobilabonnemang men det är en relativt omständig process. Det är enklare att skaffa ett renodlat företagsabonnemang. Detta eftersom du exempelvis behöver visa vilka samtal som varit privata och vilka som varit jobbrelaterade.

Kan man dra av kostnaderna för ett mobilabonnemanget för företaget?

Ja, man kan som företagare dra av kostnader kopplat till mobilabonnemanget man använder i tjänst. Alla kostnader som är nödvändiga för att kunna driva verksamheten är avdragsgilla.

Kan man ringa till utlandet med ett mobilabonnemang för företag?

Det är möjligt att ringa till utlandet med ett företagsabonnemang om det inte ligger någon spärr inlagd för detta. Samtal från Sverige till utlandet ingår dock inte i EU:s roamingregler och därmed behöver man betala för samtalet.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu