Surfabonnemang

Här finner du all information du behöver veta om surfabonnemang.

  • Jämför surfabonnemang
  • Pris per månad 95 – 569 kr
  • Senaste kampanjer & erbjudanden
Surfabonnemang

Finns det abonnnemang med enbart surf?

Det finns inga abonnemang med enbart surf i Sverige, däremot kan du använda ett vanligt mobilabonnemang som ett surfabonnemang. Detta eftersom att du enbart betalar för surf i dagens abonnemang, samtal och SMS kostar inget extra.

Operatör

Samtal & SMS

Surf

Pris per månad

Vimla

Fria

4 GB – 100 GB

20 kr Läs mer

Hallon

Fria

10 GB – 100 GB

49 – 179 kr Läs mer

chilimobil

Fria

obegränsad

149 – 299 kr Läs mer

Fello

Fria

3 GB – 24 GB

53 – 138 kr Läs mer

Comviq

Fria

6 GB – 100 GB

145–295 kr

Läs mer

Halebop

Fria

3 GB – 200 GB

149–399 kr

Läs mer

Tre

Fria

5 GB – obegr.

199 – 429 kr

Läs mer

Karma

Fria

0,5 GB – 35 GB

115 – 354 kr

Läs mer

Tellus mobil

Fria

5 GB – 100 GB

25 kr Läs mer

Tele2

Fria

5 GB – obegr.

249 - 499 kr

Läs mer


Vad är ett surfabonnemang?

Ett surfabonnemang är ett abonnemang som innehåller enbart surf att använda till iPad, mobiltelefon eller annan utrustning som kräver uppkoppling.

Det är alltså inte samma sak som ett mobilabonnemang som också innehåller samtal, SMS och MMS. Ett surfabonnemang innehåller enbart surf laddat på ett SIM-kort vilket du betalar för varje månad.

För vem passar surfabonnemang?

Ett surfabonnemang passar perfekt för dig som vill kunna surfa vart du än befinner dig via exempelvis en mobil router. Det krävs också för vissa enheter såsom smarta övervakningskameror och klockor.


Till vilka apparater behövs ett surfabonnemang?

Ett surfabonnemang behövs till flertalet apparater. Här nedanför radar vi upp de vanligaste användningsområdena:

  • 4G-router. Till skillnad från ett fast bredband kan du med en 4G-router ta med dig ditt internet vart du vill. Detta med hjälp av ett SIM-kort med ett surfabonnemang. En 4G-router är alltså en mobil router som sänder ut internet över 4G-nätet till dina uppkopplade enheter.
  • Surfplattor. Det är också vanligt att man använder ett surfabonnemang med eSIM i sin surfplatta såsom iPad eller Lenovo. Man har vanligtvis en mobiltelefon för att ringa, SMSa och MMSa och sin surfplatta enbart till att surfa. Då krävs ett SIM-kort laddat med surf.
  • Övervakningskameror & hemlarm. Det finns övervakningskameror och hemlarm som kräver ett 4G-simkort, alltså ett surfabonnemang, för att fungera. Denna typen av övervakning används där man inte har tillgång till Wi-Fi.
  • Smarta klockor. Även smarta klockor såsom Apple Watch behöver internet för att fungera. I klockorna finns plats för ett SIM-kort med ett surfabonnemang.

Så beställer du ett abonnemang med bara surf

Det är inte speciellt svårt att beställa ett abonnemang med surf. Här nedanför vägleder vi dig genom processen i tre enkla steg:

1. Jämför surfabonnemang

Det första momentet är att jämföra surfabonnemang på marknaden. De är väldigt enkla att jämföra då skillnaderna kort och gott är pris och mängden surf som ingår. Innan du jämför abonnemang kan det vara bra att säkerställa hur mycket surf du behöver.

Det kan vara svårt att veta vilken surfmängd som är bäst för dig. Vi rekommenderar att du börjar relativt lågt för att sedan öka surfmängden vid behov. Det är bättre att utöka surfabonnemanget än att köpa till extrasurf, eftersom detta kan bli väldigt kostsamt.

2. Gå in på operatörens hemsida & beställ

När du kommit fram till vilket surfabonnemang du vill teckna är det dags att ta dig in till mobiloperatörens hemsida där du kan beställa abonnemanget online.

Du kan köpa abonnemanget i butik om operatören har en fysisk butik men vi rekommenderar ändå att lägga beställningen via nätet. Där får du oftast bäst erbjudande och har dessutom bättre villkor vad gäller ångerrätt.

2. Få hem ett SIM-kort och aktivera det

Efter ett par dagar får du hem ditt SIM-kort, oftast direkt i brevlådan, och kan aktivera det för att komma igång. I kuvertet tillsammans med SIM-kortet får du instruktioner om hur du aktiverar SIM-kortet.


Så länge räcker olika surfabonnemang

Här nedanför går vi igenom hur ett typiskt surfabonnemang räcker för olika aktiviteter under en månad. Siffrorna är ungefärliga och kan skilja sig beroende på dina inställningar med mera.

Streama musik med surfabonnemang
5 GB: 10 timmar
10 GB: 20 timmar
20 GB: 40 timmar
50 GB: 100 timmar
100 GB: 200 timmar
200 GB: 400 timmar
Streama film med surfabonnemang
5 GB: 30 minuter
10 GB: 2 timmar 30 minuter
20 GB: 5 timmar
50 GB: 25 timmar
100 GB: 50 timmar
200 GB: 100 timmar

Om du enbart planera att göra enklare saker såsom att läsa mail och nyheter räcker abonnemangen med mindre surf. Om du däremot vill kunna streama mycket film och musik regelbundet rekommenderas ett abonnemang med fri surf.


Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de allra vanligaste frågorna vi får kopplat till surfabonnemang.

Finns det surfabonnemang med fri mobildata?

Ja, det finns surfabonnemang med fri mobildata inom Sverige. Operatörerna som erbjuder detta är Telia, Tele2, Chilimobil, Tre, Telenor och Comviq.

Vilket abonnemang har billigast surf?

Det abonnemang som har billigast surf beror generellt på vilka operatörer som har bäst kampanjer. Men för att nämna några exempel erbjuder Hallon, Vimla, Halebop och Comviq i princip alltid billig surf.

Finns det kontantkort med enbart surf?

Ja, det finns kontantkort med enbart surf. Ett exempel på ett sådant kontantkort är från Comviq, där du kan ladda på surf så ofta du själv önskar via deras hemsida.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu