Mobilabonnemang för barn & ungdom

Här finner du all information du behöver veta om mobilabonnemang för barn och ungdom.

mobilabonnemang för barn

Finns det mobilabonnemang för barn?

Just nu finns det 5 mobilabonnemang för barn från operatörerna Halebop, Vimla, Fello, Hallon och Comviq. Dessa barnabonnemang har ett rabatterat pris gentemot vanliga mobilabonnemang, dessutom ger de dig som förälder extra kontroll över ditt barns mobiltelefoni.

Operatör

Samtal & SMS

Surf

Pris under 18 år

 

Halebop

Fria

2 GB – 200 GB

129 – 429 kr 

Läs mer

Vimla

Fria

3 GB – 100 GB

100 – 300 kr Läs mer

Fello

Fria

3 GB – 32 GB

95 – 245 kr Läs mer

Hallon

Fria

3 GB – 16 GB

89 – 169 kr Läs mer

Comviq

Fria

4 GB – 100 GB

125 – 375 kr

Läs mer

Hallon mobilabonnemang för barn

Hos Hallon får du ett rabatterat pris på ditt abonnemang för barn. Likt övriga abonnemang hos Hallon får du dessutom 50% rabatt de första tre månaderna.

I Hallons minsta mobilabonnemang för barn ingår 8 GB surf och det kostar 49 kr/mån i tre månader och efter det går priset upp till 99 kr/mån. I deras största abonnemang ingår 200 GB surf och det kostar 174 kr/mån i tre månader och därefter 349 kr/mån.

Precis som Hallons andra abonnemang ingår alltid fria samtal, SMS och MMS. Det är även möjligt att spara den surf som inte används.


Fello mobilabonnemang för barn

Hos Fello är barnabonnemangen väldigt lika de övriga mobilabonnemangen som Fello erbjuder. Det som skiljer barnabonnemanget mot de andra abonnemangen är priset och mängden GB, alltså surf.

Hos Fello kan du välja mellan flertalet abonnemang anpassade för barn. Deras billigaste mobilabonnemang ger dig 3 GB surf och deras största abonnemang har 32 GB surf. Hos Fello får du dessutom ett rabatterat pris de första månaderna om du är ny kund.

Det minsta abonnemanget på 3 GB kostar därefter 47,50 kr månaden under en period på 2 eller 4 månader beroende för vilket erbjudande du väljer. Deras största abonnemang med 32 GB kostar 122,50 kr/mån i två alternativt 4 månader beroende på vilket av deras erbjudande du väljer.


Comviq mobilabonnemang för barn

För barn under 18 år erbjuder Comviq sänkt pris på flera abonnemang. Dessutom får alla nya kunder 50% rabatt på abonnemanget i tre månader och 50 GB extra surf att använda under samma månader.

I samtliga abonnemang förutom det minsta på 6 GB finns också möjligheten att spara oanvänd surf till nästkommande månad vilket kan ses som en fördel. Bra att känna till är dessutom att fria samtal, SMS och MMS ingår i alla abonnemang.

Deras minsta abonnemang på 6 GB kostar 47 kr/mån i tre månader och därefter 95 kr/mån. Deras största abonnemang på 50 GB kostar 137 kr/mån i tre månader och därefter 275 kr/mån.


Vimla mobilabonnemang för barn

Hos Vimla får barn under 18 år lite förmånligare pris på abonnemang. För nya kunder erbjuder dessutom Vimla 75 % rabatt på samtliga abonnemang i tre månader.

Deras minsta abonnemang för barn på 6 GB i månaden kostar därefter 25 kr/mån i tre månader och därefter 100 kr/mån. Deras absolut största abonnemang på 100 GB i månaden kostar 75 kr/mån i tre månader och därefter 300 kr/mån.

Något annat som kan vara bra att känna till hos Vimla är att det i alla abonnemang ingår fria samtal, SMS och MMS. Dessutom kan surf som inte används sparas till nästkommande månad.


Vilket är det bästa mobilabonnemanget för barn?

Det bästa mobilabonnemanget för barn är Telias barnabonnemang. Hos Telia kan du som förälder nämligen göra vissa begränsningar i ditt barns abonnemang som ökar tryggheten både för dig men också ditt barn.

De begränsningar du kan göra är bland annat att du kan styra över surfen, begränsa så att visst innehåll döljs, spärra tjänster likt köp, utlandssamtal och så vidare.

Telias barnabonnemang kallas Telia familj. I Telia familj kan du samla hela familjen både barn men också vuxna eller till och med vänner utanför den närmsta familjen. För varje ny medlem du lägger till i familjeabonnemanget kostar det 199 kr/mån och kostnaden för grundabonnemanget ligger på 489 kr/mån.


Vilka mobiltelefoner passar bra till barn & ungdom?

När det gäller mobiltelefoner för barn i tonåren så är en iPhone eller en liknande telefon med Android oftast det mest önskvärda alternativet. Detta eftersom barn i den åldern använder telefonen mycket mer än ett yngre barn.

För ett yngre barn räcker det generellt med en enklare modell. Nedan ger vi ett par exempel på mobiltelefoner som passar yngre barn:

  • iPhone SE. Den enklaste modellen från iPhone som som både är smutstålig och vattentät. iPhone SE är dessutom en utav de billigare telefonerna som Apple säljer.
  • Nokia 5.3. Denna modell är en så kallad smartphone men en enklare och billigare sådan. Med mobilen kan du ringa, smsa och surfa men också ta bra bilder.
  • Nokia 3310. En enklare knapptelefon som fungerar utmärkt att ringa och smsa med. Denna modell har också väldigt bra batteritid.

Fördelar med barnabonnemang

Det finns en mängd fördelar med ett mobilabonnemang för barn. Nedan ger vi dig ett par exempel på varför:

  • Hos en del operatörer kan du begränsa vissa funktioner i mobiltelefonen och i abonnemanget likt köp eller utlandssamtal.
  • Abonnemang för barn är ofta billigare.
  • Säkrare än ett kontantkort.
  • Du får bättre översikt över ditt barns mobilanvändande.

Hur gör jag mobilabonnemanget säkert för mitt barn?

Hos de allra flesta mobiloperatörer kan du göra begränsningar i ditt barnabonnemang. Dessa begränsningar är det som gör att ditt barnabonnemang blir säkrare både för dig och barnet.

En begränsning som kan vara bra att göra är bland annat att införa en kostnadskontroll. En kostnadskontroll på exempelvis köp och utlandssamtal kan vara en bra idé att införa för att inte du som förälder ska behöva betala mer än själva abonnemangskostnaden.

Hos en del operatörer kan du också välja att begränsa ditt barns surfande, dels för vissa webbplatser men du kan också begränsa mängden surf ditt barn har tillgång till.

En annan bra idé är att prata med ditt barn om sin mobilanvändning. Försök att skapa dig en överblick över vilka appar ditt barn använder och om så behövs gör vissa begränsningar även där.

Bra appar för föräldrakotroll

Det finns även bra appar för föräldrakontroll till ditt barns mobitelefon. Detta innebär att du kan styra funktioner på detaljnivå samt exempelvis kunna se vart ditt barn befinner sig.


Bör barn ha mobilabonnemang eller kontantkort?

Generellt är det alltid mer förmånligt att ha ett abonnemang till ditt barn som är kopplat till en mobiltelefon än ett kontantkort. Detta eftersom ett kontantkort dels måste förnyas varje månad vilket kan upplevas jobbigt i längden men också eftersom ett abonnemang innehåller så många fördelar.

Med ett abonnemang kopplat till ditt barns telefon får du mer översikt över deras användning. Med ett kontantkort går du ofta minste om kampanjer, sänkt pris, möjlighet att spara surf och mycket mer.

En annan negativ aspekt med ett kontantkort är pengarna på kontantkortet kan ta slut innan månaden är slut. Detta kan leda till att din barn inte kan ringa dig, inte ens i en nödsituation.

Med en del abonnemang till barn kan du som förälder också göra vissa begränsningar som du går miste om ifall du väljer ett kontantkort före ett abonnemang.


Vanliga frågor

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för barn?

Det billigaste abonnemanget för barn hittar du hos Vimla. Hos Vimla får du nämligen hela 75% rabatt på ditt abonnemang för barn i hela tre månader. Det billigaste barnabonnemanget hos Vimla kostar bara 25 kr/mån i tre månader. Kostnaden för abonnemanget efter de första tre månaderna är sedermera 100 kr/mån.

I vilken ålder är det lämpligt att skaffa mobilabonnemang till barn?

När barnet är tillräckligt gammalt för att gå själv till skolan eller eller hem till vänner kan det vara lämpligt att skaffa mobilabonnemang. Detta för att du ska kunna kontakta ditt barn och vice versa om eller när det behövs.

Kan jag spärra betalsamtal på barnets mobilabonnemang?

Hos de allra flesta operatörer kan du spärra betalsamtal på barnets mobilabonnemang om du kontaktar kundtjänsten eller supporten och begär detta. Hos vissa operatörer kan du göra det själv inne på Mina Sidor eller liknande.

Vad är skillnaden på barnabonnemang och vanligt mobilabonnemang?

Skillnaden är att ett barnabonnemang är billigare än ett vanligt mobilabonnemang. Hos vissa operatörer kan du också begränsa ditt barns abonnemang med exempelvis surf och dylikt vilket inte är möjligt med ett vanligt abonnemang.

Kan jag spärra köp av appar i barnabonnemanget?

Det är enbart möjligt hos vissa operatörer att spärra köp av appar i barnabonnemanget. Exempelvis har Telia denna funktion i deras mobilabonnemang för barn. Däremot kan du alltid styra köp i appar direkt via mobiltelefonen, i exempelvis App store eller Google Play.

Vems namn kommer stå på barnabonnemanget?

Det är målsmans namn som kommer stå registrerat på barnabonnemanget. Barnets namn kommer alltså inte finnas i några register. Barn under 18 år får heller inte ingå i avtal.

Vad händer med abonnemanget när mitt barn fyller 18?

När barnet fyller 18 kommer du som målsman fortsatt att behöva stå för mobilabonnemanget, såvida du inte väljer att låta ditt barn ta över det. Vill du att ditt barn står på abonnemanget och betalar för det vid 18 års ålder behöver du kontakta kundtjänst för att göra bytet.