Mobilabonnemang för barn & ungdom

Här finner du all information du behöver veta om mobilabonnemang för barn och ungdom.

  • Jämför barnabonnemang
  • Pris per månad 1 – 395 kr
  • Senaste kampanjer & erbjudanden
mobilabonnemang för barn

Finns det mobilabonnemang för barn?

Just nu finns det 4 mobilabonnemang för barn och det är från operatörerna Vimla, Hallon, Comviq och Fello. Dessa barnabonnemang har ett rabatterat pris gentemot vanliga mobilabonnemang, dessutom ger de dig som förälder extra kontroll över ditt barns mobiltelefoni.

Operatör

Samtal & SMS

Surf

Pris under 18 år

 

Vimla

Fria

1 GB – 75 GB

1 kr Läs mer

Hallon

Fria

10 GB – 200 GB

19–79 kr Läs mer

Comviq

Fria

4 GB – 100 GB

145–295 kr

Läs mer

Fello

Fria

3 GB – 35 GB

53–138 kr Läs mer

Vimla mobilabonnemang för barn

Hos Vimla får barn under 18 år lite förmånligare pris på abonnemang. 

Deras minsta abonnemang för barn på 1 GB i månaden kostar 90 kr per månad efter att erbjudandeperioden har löpt ut.

Något annat som kan vara bra att känna till hos Vimla är att det i alla abonnemang ingår fria samtal, SMS och MMS. Dessutom kan surf som inte används sparas till nästkommande månad.

Vimla barnabonnemang
Vimla barn 1 GB 90 kr/månad
Vimla barn 8 GB 110 kr/månad
Vimla barn 12 GB 140 kr/månad
Vimla barn 18 GB 160 kr/månad
Vimla barn 25 GB 220 kr/månad
Vimla barn 75 GB 300 kr/månad

Hallon mobilabonnemang för barn

Hos Hallon får du ett rabatterat pris på ditt abonnemang för barn. Likt övriga abonnemang hos Hallon får du dessutom ett nedsatt pris de första tre månaderna.

I Hallons minsta mobilabonnemang för barn ingår 10 GB surf och det har ett ordinarie pris på 109 kr per månad efter de rabatterade månaderna.

I deras största abonnemang ingår 200 GB surf. Det abonnemanget har ett ordinarie pris på 359 kr per månad efter de rabatterade månaderna.

Precis som Hallons andra abonnemang ingår alltid fria samtal, SMS och MMS. Det är även möjligt att spara den surf som inte används.

Hallon barnabonnemang
Hallon barn 10 GB 109 kr/månad
Hallon barn 20 GB 159 kr/månad
Hallon barn 50 GB 259 kr/månad
Hallon barn 100 GB 309 kr/månad
Hallon barn 200 GB 359 kr/månad

Comviq mobilabonnemang för barn

För barn under 18 år erbjuder Comviq sänkt pris på flera abonnemang.

I samtliga abonnemang förutom det minsta på 4 GB finns också möjligheten att spara oanvänd surf till nästkommande månad vilket kan ses som en fördel. Bra att känna till är dessutom att fria samtal, SMS och MMS ingår i alla abonnemang.

Deras minsta abonnemang på 4 GB kostar 125 kr/mån, men värt att veta är också att Comviq just nu dubblar surfen för alla som skaffar mobilabonnemang hos dem.

Comviq barnabonnemang
Comviq barn 4 GB 125 kr/månad
Comviq barn 8 GB 175 kr/månad
Comviq barn 30 GB 275 kr/månad
Comviq barn 100 GB 375 kr/månad

Fello mobilabonnemang för barn

Hos Fello är barnabonnemangen väldigt lika de övriga mobilabonnemangen som erbjuds. Det som skiljer barnabonnemanget mot de andra abonnemangen är priset och mängden GB, alltså surf.

Hos Fello kan du välja mellan flertalet abonnemang anpassade för barn. Deras billigaste mobilabonnemang ger dig 3 GB surf och deras största abonnemang har 35 GB surf. Hos Fello får du dessutom ett rabatterat pris de första månaderna om du är ny kund.

Det minsta abonnemanget på 3 GB kostar 48 kr i månaden under en period på 2 eller 4 månader beroende för vilket erbjudande du väljer. Deras största abonnemang med 35 GB surf kostar 133 kr/mån i två alternativt 4 månader beroende på vilket av deras erbjudande du väljer. Därefter betalar du 265 kr/mån.

Fello barnabonnemang
Fello barn 3 GB 95 kr/månad
Fello barn 14 GB 155 kr/månad
Fello barn 22 GB 205 kr/månad
Fello barn 35 GB 265 kr/månad

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för barn?

Det bästa mobilabonnemanget för barn är från operatören Vimla. Barnabonnemanget från Vimla är det bästa eftersom att det ingår fria samtal & SMS och du kan beställa surf upp till 75 GB. Dessutom kostar det från 90 kr per månad och man kan spara oanvänd surf.


Vilka mobiltelefoner passar bra till barn & ungdom?

När det gäller mobiltelefoner för barn i tonåren så är en iPhone eller en liknande telefon med Android oftast det mest önskvärda alternativet. Detta eftersom barn i den åldern använder telefonen mycket mer än ett yngre barn.

För ett yngre barn räcker det generellt med en enklare modell. Nedan ger vi ett par exempel på mobiltelefoner som passar yngre barn:

  • iPhone SE. Den enklaste modellen från iPhone som som både är smutstålig och vattentät. iPhone SE är dessutom en utav de billigare telefonerna som Apple säljer.
  • Nokia 5.3. Denna modell är en så kallad smartphone men en enklare och billigare sådan. Med mobilen kan du ringa, smsa och surfa men också ta bra bilder.
  • Nokia 3310. En enklare knapptelefon som fungerar utmärkt att ringa och smsa med. Denna modell har också väldigt bra batteritid.

Fördelar med barnabonnemang

Det finns en mängd fördelar med ett mobilabonnemang för barn. Nedan ger vi dig ett par exempel på varför:

  • Hos en del operatörer kan du begränsa vissa funktioner i mobiltelefonen och i abonnemanget likt köp eller utlandssamtal.
  • Abonnemang för barn är ofta billigare.
  • Säkrare än ett kontantkort.
  • Du får bättre översikt över ditt barns mobilanvändande.

Hur gör jag mobilabonnemanget säkert för mitt barn?

Hos de allra flesta mobiloperatörer kan du göra begränsningar i ditt barnabonnemang. Dessa begränsningar är det som gör att ditt barnabonnemang blir säkrare både för dig och barnet.

En begränsning som kan vara bra att göra är bland annat att införa en kostnadskontroll. En kostnadskontroll på exempelvis köp och utlandssamtal kan vara en bra idé att införa för att inte du som förälder ska behöva betala mer än själva abonnemangskostnaden.

Hos en del operatörer kan du också välja att begränsa ditt barns surfande, dels för vissa webbplatser men du kan också begränsa mängden surf ditt barn har tillgång till.

En annan bra idé är att prata med ditt barn om sin mobilanvändning. Försök att skapa dig en överblick över vilka appar ditt barn använder och om så behövs gör vissa begränsningar även där.

Bra appar för föräldrakotroll

Det finns även bra appar för föräldrakontroll till ditt barns mobitelefon. Detta innebär att du kan styra funktioner på detaljnivå samt exempelvis kunna se vart ditt barn befinner sig.


Bör barn ha mobilabonnemang eller kontantkort?

Generellt är det alltid mer förmånligt att ha ett abonnemang till ditt barn som är kopplat till en mobiltelefon än ett kontantkort. Detta eftersom ett kontantkort dels måste förnyas varje månad vilket kan upplevas jobbigt i längden men också eftersom ett abonnemang innehåller så många fördelar.

Med ett abonnemang kopplat till ditt barns telefon får du mer översikt över deras användning. Med ett kontantkort går du ofta minste om kampanjer, sänkt pris, möjlighet att spara surf och mycket mer.

En annan negativ aspekt med ett kontantkort är pengarna på kontantkortet kan ta slut innan månaden är slut. Detta kan leda till att din barn inte kan ringa dig, inte ens i en nödsituation.

Med en del abonnemang till barn kan du som förälder också göra vissa begränsningar som du går miste om ifall du väljer att jämföra olika kontantkort och skaffa ett sådant istället för ett abonnemang.


Vanliga frågor

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för barn?

Det billigaste mobilabonnemanget för barn är från Vimla. Hos Vimla får du nämligen rabatt på ditt abonnemang under de första månadena, och efter det får du kostnadsfria sms, mms och samtal, samtidigt som du får spara all surf du inte gör av med månad för månad.

I vilken ålder är det lämpligt att skaffa mobilabonnemang till barn?

När barnet är tillräckligt gammalt för att gå själv till skolan eller eller hem till vänner kan det vara lämpligt att skaffa mobilabonnemang. Detta för att du ska kunna kontakta ditt barn och vice versa om eller när det behövs.

Kan jag spärra betalsamtal på barnets mobilabonnemang?

Hos de allra flesta operatörer kan du spärra betalsamtal på barnets mobilabonnemang om du kontaktar kundtjänsten eller supporten och begär detta. Hos vissa operatörer kan du göra det själv inne på Mina Sidor eller liknande.

Vad är skillnaden på barnabonnemang och vanligt mobilabonnemang?

Skillnaden är att ett barnabonnemang är billigare än ett vanligt mobilabonnemang. Hos vissa operatörer kan du också begränsa ditt barns abonnemang med exempelvis surf och dylikt vilket inte är möjligt med ett vanligt abonnemang.

Kan jag spärra köp av appar i barnabonnemanget?

Det är enbart möjligt hos vissa operatörer att spärra köp av appar i barnabonnemanget. Exempelvis har Telia denna funktion i deras mobilabonnemang för barn. Däremot kan du alltid styra köp i appar direkt via mobiltelefonen, i exempelvis App store eller Google Play.

Vems namn kommer stå på barnabonnemanget?

Det är målsmans namn som kommer stå registrerat på barnabonnemanget. Barnets namn kommer alltså inte finnas i några register. Barn under 18 år får heller inte ingå i avtal.

Vad händer med abonnemanget när mitt barn fyller 18?

När barnet fyller 18 kommer du som målsman fortsatt att behöva stå för mobilabonnemanget, såvida du inte väljer att låta ditt barn ta över det. Vill du att ditt barn står på abonnemanget och betalar för det själv vid 18 års ålder behöver du kontakta kundtjänst för att göra bytet. Det kan då vara passande att barnet går över till ett mobilabonnemang för studenter.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu