Jämför kontantkort

Kontantkort är ett alternativ till mobilabonnemang. Vissa anser att det är ett mer flexibelt alternativ eftersom du till skillnad från abonnemang inte binder upp dig på samma sätt. I denna artikel kommer vi prata mer om kontantkort och vikten av att jämföra olika kontantkort.

Jämförelse av kontantkort

Med hjälp av listan nedan kan du jämföra de kontantkort som vi tycker är bäst mot varandra.

Operatör

Surfmängd

Giltighetstid

Pris per påfyllning

 

Halebop

0,5 GB – Obegränsat

24 timmar – 1 år

50 – 479 kr 

Läs mer

Comviq

0,2 GB – Obegränsat

24 timmar – 1 år

45 – 345 kr 

Läs mer

Hallon

4 GB – 100 GB

1 månad

99 – 349 kr Läs mer

Vad är ett kontantkort?

Ett kontantkort är ett SIM-kort som du laddar på med vad man kallar en prisplan. En prisplan, alltså innehållet i ett kontantkort, berättar för dig hur mycket du kan ringa, sms:a och surfa under prisplanens giltighetstid. Mobiloperatörer har en mängd olika kontantkort med olika prisplaner att välja mellan. Vissa innehåller enbart surf medan andra både innehåller en viss mängd surf, samtal och sms.

Du väljer själv innehållet och giltighetstiden på ditt kontantkort. Det är vad som gör kontantkort flexibelt. Du bestämmer själv när du vill ladda ditt kontantkort och slipper därmed den återkommande månadskostnaden du betalar för ett abonnemang. Kom ihåg! Vanligtvis kommer kontantkort i fysisk form som ett traditionellt SIM-kort, numera kan du däremot även välja kontantkort med E-sim.

Varför ska jag jämföra kontantkort mot varandra?

Flera operatörer erbjuder idag kontantkort. Det innebär i sin tur att du har en mängd olika alternativ att välja mellan. För att du ska göra ett så välinformerat val som möjligt och hitta ett kontantkort som passar dig och din konsumtion är det alltid rekommenderat att jämföra kontantkort.

Genom att noggrant jämföra olika kontantkort kan du hitta ett alternativ som passar dig bäst och slippa betala extra för innehåll du inte använder. Eller för den delen laddar med för lite surf. Innan du börjar jämföra kontantkort bör du bestämma vad som är viktigt för dig. Vill du ha mycket surf eller räcker det med några få GB? Vill du ringa obegränsat eller är några få samtalsminuter tillräckligt? Bestäm dig för vad du önskar att din prisplan innehåller och börja sedan jämföra olika kontantkort för att välja det som passar dig bäst. Att behöva fylla på sitt kontantkort med extra samtalsminuter eller surf kostar både pengar och tar tid.

Faktorer som är viktiga när du jämför kontantkort

Det finns ett par faktorer som är viktiga att jämföra när det kommer till kontantkort. Vi går igenom vad som är viktigt och berättar varför det är viktigt här nedan.

Hur mycket surf du får

Precis som med mobilabonnemang är det främst mängden surf som avgör kostnaden för ett kontantkort. Ju mer surf du önskar desto dyrare blir kontantkortet generellt. Surfar du mycket är det en fördel om du redan från start väljer ett kontantkort med mycket surf eller till och med en obegränsad mängd surf.

Detta eftersom det i regel kostar mycket att fylla på ett kontantkort med extra surf i efterhand. Även för dig som främst planerar att ringa med kontantkortet är det viktigt att jämföra surfen. Detta eftersom du vill se till att ditt kontantkort innehåller väldigt lite surf eller kanske till och med ingen surf över huvud taget. Det är såklart tråkigt att betala för något du inte använder.

Om samtal och sms inkluderas

De allra flesta kontantkort innehåller idag både fria samtal och sms. Ett fåtal alternativ gör dock inte det. Det är därför viktigt att undersöka när jämför kontantkort huruvida det ingår eller inte. Önskar du tvärtom att enbart surf ingår bör du också undersöka den saken så du inte behöver betala för samtal och sms som du inte planerar att använda.

Täckningen

Något många dessvärre glömmer av men som är väldigt viktigt är att se över hur täckningen för kontantkortet är i ditt område. Alla kontantkort tillhör en operatör. Så se över vilken operatör som har bäst täckning i ditt område och välj kontantkort utefter det. Generellt har operatörer i Telias nät en särskilt bra täckning på landsbygd medan i princip alla operatörer fungerar i mellanstora och stora städer.

Hur bra support du får

Något som de allra flesta uppskattar när det kommer till mobiltelefoni är en bra kundsupport. Vissa operatörer erbjuder bättre kundsupport än andra. Exempelvis erbjuder ett par operatörer enbart chattsupport medan andra också erbjuder telefonsupport. Större operatörer har ofta också fysiska butiker du kan besöka vilket för vissa kan upplevas som extra tryggt. Är kundsupport viktigt för dig är även detta något du bör jämföra. Glöm då inte även att se över öppettiderna för din operatör då dessa kan komma att skilja sig.

Kontantkort på resan/utomlands

Kontantkort inom EU och EES

Inom EU och i alla EES-länder kan du använda ditt kontantkort precis som hemma i Sverige. Samma regler som för mobilabonnemang gäller alltså även för kontantkort. Men, likt för mobilabonnemang, har de olika operatörerna ofta en gräns för hur stor mängd surf du kan använda inom EU/EES.

Har du laddat kontantkortet med obegränsad surf kommer du inte kunna surfa obegränsat i utlandet. Var operatören har satt sin gräns skiljer sig mellan de olika operatörerna och går att se på deras webbplats eller genom att kontakta supporten. Du kommer också få ett SMS när du reser in i det nya landet med denna information. Det enda du behöver göra för att använda ditt kontantkort inom EU/EES är att registrera det först. Det gör du via hemsidan för din kontantkortsoperatör.

Viktigt att komma ihåg! Den 1 augusti 2022 kom en ny lag i Sverige som innebär att alla som köper ett nytt kontantkort måste registrera det för att kunna använda det. Den nya regeln kom att införas i ett brottsbekämpande syfte. När du väl registrerat ditt kontantkort kan du både ringa, surfa och sms:a helt utan några extra kostnader inom EU/EES. Bra att känna till är dessutom att du även kan fylla på ditt kontantkort när som helst även när du befinner dig utanför Sverige men inom EU/EES-området.

Kontantkort utanför EU och EES

Befinner du dig utanför EU/EES kan du i vissa fall inte använda ditt kontantkort. Detta eftersom vissa länder har lagar mot användning av kontantkort och de tillåter inte heller andra länders kontantkortskunder att surfa på deras nät. Reglerna kan komma att skilja sig beroende på vilket land du besöker. Det är därför alltid bäst att rådfråga din operatör vad som gäller för ditt kontantkort innan du reser iväg.

Fördelar och nackdelar med kontantkort

Fördelar

Du håller koll på kostnaderna

En stor fördel med kontantkort är att du kan hålla full koll på kostnaden. Detta eftersom du själv fyller på kontantkortet med den summa och det innehåll du behöver. Du väljer också själv hur länge kontantkortet ska vara aktivt. Det är omöjligt att förbruka mer än vad du laddat kontantkortet med vilket för vissa kan ses som en stor fördel.

Du kan byta prisplan när du vill

Med ett kontantkort är du aldrig bunden till en viss prisplan, och du har aldrig en bindningstid likt vissa mobilabonnemang. Med ett kontantkort kan du byta prisplan och innehåll varje gång du fyller på. Märker du en viss månad att du inte använder all den surf du fyllt på kontantkortet med kan du helt enkelt bara sänka mängden surf till nästa gång du fyller på det och behöver då aldrig vara bunden till att betala mer än vad du använder.

Du kan byta operatör när du vill

Eftersom du med ett kontantkort aldrig har någon bindningstid kan du byta operatör när du vill. Det ger dig friheten i att aldrig vara bunden längre än du önskar. Hittar du en bättre operatör till nästa månad när du planerar att fylla på ditt kontantkort är det helt enkelt bara att byta. Inga straffavgifter, uppsägningstider eller liknande kommer drabba dig.

Nackdelar

Det finns få kontantkort med mycket surf

Få kontantkort erbjuder fri surf. De få som gör det är dessutom väldigt dyra och ofta är det då mer fördelaktigt att välja ett mobilabonnemang med fri surf. Uppskattar du mycket surf finns det dessutom i regel alltid fler surfnivåer att välja mellan när det kommer till abonnemang.

Du måste ladda kontantkortet regelbundet

Ett kontantkort håller bara en viss period. Ofta inte längre än en månad och efter det måste du komma ihåg att fylla på det, annars kommer det inte att fungera. Att varje månad behöva fylla på sitt kontantkort är inte speciellt tidseffektivt. Det bäddar också för att du då och då kan glömma att fylla på det och då stå utan möjlighet att ringa och surfa.

Oanvända kontantkort avaktiveras

Viktigt att komma ihåg när det kommer till kontantkort är att de måste hållas aktiva. Generellt måste du använda eller ladda det minst en gång om året för att det ska hållas aktivt. Om du inte gör det riskerar du att kortet avaktiveras och du kan då även råka ut för att ditt telefonnummer går förlorat.

Vanliga frågor

Fungerar kontantkort utomlands?

Ja, inom EU och EES fungerar vanligtvis ditt kontantkort som vanligt. Men utanför EU och EES fungerar det i princip aldrig för de utländska operatörerna sällan tillåter svenska kontantkort i deras nät.

Är kontantkort bättre än mobilabonnemang?

Det beror på. Kontantkort är bättre för personer som vill kunna byta operatör och prisplan när som helst, och som vill hålla stenkoll på kostnaderna. Mobilabonnemang är bättre för personer som vill ha fri surf, och för personer som inte vill behöva ladda sitt SIM-kort för att hålla det aktivt.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu