4G-nätet

I denna artikel kommer vi att utforska vad 4G är och hur det har förändrat vårt sätt att kommunicera och använda mobila enheter.

Vad är 4G?

4G är fjärde generationens mobilnätverk som ger snabb och pålitlig internetanslutning till mobiler och enheter. Med 4G kan vi surfa snabbt, streama video och kommunicera i realtid med hög hastighet och god kvalitet. Det har revolutionerat mobilanvändningen och håller oss ständigt uppkopplade.

Hur fungerar 4G?

Med 4G används frekvensband för att överföra data mellan mobiltelefoner och basstationer. Denna data komprimeras och skickas sedan via IP-teknik till olika enheter och nätverk. Basstationerna spelar en central roll som kopplingspunkter för att säkerställa snabb och tillförlitlig trådlös kommunikation.

Tekniker inom 4G

4G kombinerar olika tekniker för att fungera, vilka vi går djupare in på nedan.

Frekvensband

Inom 4G utnyttjas dedikerade frekvensband för att smidigt överföra data. Dessa frekvensband tilldelas operatörerna genom myndigheter och utgör grunden för att skicka och ta emot signaler mellan mobiltelefoner och basstationer. Genom att använda dessa frekvensband kan 4G erbjuda en pålitlig och effektiv kommunikation i höga hastigheter.

Basstationer

Tänk dig basstationer som välplacerade ”knutpunkter” runt om i landet. Dessa stationer fungerar som förgrenande bryggor mellan mobiltelefoner och det storskaliga mobilnätverket. De tar emot signaler och skickar dem vidare mellan mobiltelefoner och andra enheter, vilket säkerställer en sömlös och pålitlig kommunikation.

MIMO och OFDM

Med MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) används flera antenner för att förstärka signalstyrkan, medan OFDM (Orthogonal Frequency-Division Multiplexing) delar upp data i mindre bitar för snabbare överföring. Dessa tekniker samverkar på ett imponerande sätt och ger oss en blixtsnabb uppkoppling.

IP-teknik

4G bygger på IP (Internet Protocol)-teknik för att smidigt och intelligent hantera överföringen av data mellan olika enheter och nätverk. Med hjälp av IP-tekniken kan 4G erbjuda en sömlös och sammanhängande kommunikationserfarenhet, vilket innebär att vi kan vara ständigt uppkopplade till internet utan hinder.

Hur snabbt är 4G?

4G erbjuder imponerande hastigheter för trådlös kommunikation, med en teoretisk maxhastighet på 1 000 Mbit/s. I praktiken når man vanligtvis upp till 100 Mbps, betydligt snabbare än äldre nätverk. Verkliga användare kan förvänta sig hastigheter på 40-60 Mbps.

Hur skiljer sig 4G från tidigare nät?

4G skiljer sig från tidigare nät som 3G och 2G genom att vara mer strömsnålt, snabbare och möjliggör samtidigt röst- och datatrafik (med stöd för VoLTE) på samma gång.

Dessutom erbjuder det bättre samtalskvalitet. Med 4G får vi en kombination av effektivitet, snabbhet och förbättrad användarupplevelse.

När kom 4G till Sverige?

År 2009 kom 4G till Sverige, vilket var en betydande milstolpe inom mobilkommunikationen. Med 4G-teknologin fick användarna tillgång till snabbare och pålitligare trådlös internetuppkoppling vilket revolutionerade sättet vi kommunicerar och använder våra mobila enheter.

Ger alla operatörer stöd för 4G?

Ja, i Sverige erbjuder alla mobiloperatörer stöd för 4G-nätverket. Det innebär att alla användare kan dra nytta av 4G-tekniken oavsett vilken operatör de har valt.

Ger alla mobiler stöd för 4G?

Alla moderna mobiltelefoner har stöd för 4G. Äldre modeller eller vissa budgetmobiler kan sakna stöd för 4G-nätverk och endast vara kompatibla med äldre mobilnät som 3G eller 2G.

Vad händer med 4G-nätet när 5G tar över?

4G-nätet kommer fortsätta att vara i drift och vara tillgängligt för användare. Istället för att helt ersättas av 5G-nätet kommer 4G fungera som en kompletterande teknik. Men, 4G-nätet kan eventuellt komma att fasas ut framåt slutet av 2025 då 5G beräknas ha tagit över helt.

Vanliga frågor

Är 4G farligt?

Nej, 4G-tekniken anses inte farlig för hälsan. Forskning har inte hittat bevis för att strålningen från mobilnätverk, inklusive 4G, är skadlig vid rekommenderade exponeringsnivåer.

Fungerar 4G med streaming?

Ja, 4G fungerar väl för streaming, inklusive streaming av 4K-material. För en smidig streamingupplevelse är surfmängden och tillgänglig bandbredd viktiga faktorer att beakta.

Kan man gejma med 4G?

Det är möjligt att spela spel med 4G-nätverk. Även om 5G erbjuder lägre fördröjning och förbättrad prestanda för spel, kan 4G fortfarande ge tillräcklig hastighet och stabilitet för en positiv spelupplevelse. För optimala spelresultat kan dock 5G vara att föredra på grund av dess lägre fördröjning.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu