VoLTE

I denna artikel utforskar vi konceptet Voice over LTE (VoLTE) och dess betydelse för telekommunikation. Vi tar en närmare titt på hur VoLTE-tekniken möjliggör högkvalitativa röstsamtal över 4G-nätverket och vilka fördelar det kan ge dig som användare.

Vad är VoLTE?

VoLTE möjliggör att du kan ringa samtal och surfa samtidigt via 4G-nätet. Det eliminerar behovet av att avsluta samtalet för att surfa.

VoLTE fungerar på 4G och 5G, men inte på äldre 3G-nätverk. Tekniken ger en smidigare användarupplevelse med samtidig röst- och datatrafik över det snabba 4G-nätverket.

Hur fungerar VoLTE?

VoLTE använder IP-telefoni för att maskera röstsamtal som datatrafik. Eftersom 4G och 5G inte kan hantera ljudsamtal direkt, omvandlar VoLTE röstsamtal till datapaket för att ”lura systemet”.

Mobiloperatörer som stödjer VoLTE erbjuder vanligtvis också wifi-samtal för sömlös kommunikation.

Fungerar iPhone och Android med VoLTE?

Ja, både iPhone och Android-enheter stöder vanligtvis VoLTE. Det är dock viktigt att notera att operatörer kan implementera VoLTE på olika sätt, så det rekommenderas att kolla operatörens webbplats för att vara säker på att VoLTE är kompatibelt med din specifika mobiltelefon.

Så aktiverar du VoLTE på din mobiltelefon

Här nedanför visar vi hur du enkelt kan aktivera VoLTE på din mobiltelefon och dra nytta av smidiga samtal via 4G-nätverket.

iPhone

För att aktivera VoLTE på en iPhone, följ dessa steg:

  1. Öppna ”Inställningar” på din iPhone.
  2. Navigera till ”Mobilnät”.
  3. Välj ”Alternativ för mobildata”.
  4. Klicka på “Röst och Data”.
  5. Se till att 4G är aktiverat.
  6. Aktivera VoLTE.

Android

För att aktivera VoLTE på en Android, följ dessa steg:

  1. Öppna “Inställningar”.
  2. Välj “mobilnätverk”.
  3. Aktivera “LTE-röstsamtal”.

Viktigt att tänka på! Eftersom det finns många olika Android-telefonmodeller kan instruktionerna skilja sig något beroende på telefonmodell. Men, ofta kan du följa ovanstående steg för att aktivera VoLTE-samtal på en Android-mobiltelefon.

Vilka operatörer erbjuder stöd för VoLTE?

Alla stora mobiloperatörer i Sverige erbjuder stöd för VoLTE. De svenska operatörer som vi har information om som erbjuder VoLTE är:

Dessa operatörer har implementerat VoLTE-teknik i sina nätverk för att möjliggöra röstsamtal över LTE-nätet. Observera att stöd för VoLTE kan vara abonnemangsspecifikt och således inte alltid är tillgängligt i alla abonnemangstyper.

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna om VoLTE, Voice over LTE.

Varför införde operatörerna stöd för VoLTE?

Operatörerna införde stöd för VoLTE för att möjliggöra röstsamtal över 4G och 5G-nätet, vilket innebär att kunderna inte längre behöver växla till äldre nät som 3G. Operatörerna tjänar också pengar på att erbjuda VoLTE eftersom de då samlar alla kunder i samma nät.

Vilka fördelar ger VoLTE?

VoLTE ger fördelar som bättre samtalskvalitet genom att använda högre ljudkvalitet och HD-röst. Dessutom kan användare surfa snabbt och obegränsat på internet samtidigt som de är uppkopplade för röstsamtal, vilket ger en smidigare och mer effektiv användarupplevelse.

Drar VoLTE någon surf?

Nej, VoLTE-samtal drar ingen surf även om de går genom 4G- eller 5G-nätet. VoLTE använder sig av röstkanaler i nätverket och inte datatrafik, vilket innebär att det inte påverkar den mängd data som används för surf eller andra internetbaserade aktiviteter.

Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu