Allt om 5G

Man talar ofta om 5G och de många möjligheter det nya nätet för med sig. Men hur fungerar 5G i praktiken och vad är skillnaden gentemot förra generationens mobilnät, 4G? Det och mycket mer diskuterar vi här.

Vad är 5G?

5G är den femte generationens trådlösa teknologi och bygger på den befintliga 4G-standarden. Det är en ny standard för mobilkommunikation som har utvecklats för att erbjuda betydligt högre hastighet, förbättrad kapacitet och minskad fördröjning jämfört med tidigare generationer.

En av de mest framstående fördelarna med 5G är dess extremt låga fördröjningstid, vilket gör det möjligt för appar och tjänster att leverera snabba svar i realtid. Detta har potential att påverka olika områden som fjärrkirurgi, självkörande fordon, smarta städer och mycket mer.

Hur fungerar 5G?

5G använder sig av nya bredare frekvensband, förbättrade antenner och ny teknologi som Beamforming, Small cells och Massive MIMO för att bland annat erbjuda snabbare hastighet, bättre kapacitet och lägre fördröjning jämfört med det tidigare mobilnäten.

De nya frekvensbanden är mycket bredare än de tidigare och har därför möjlighet att överföra en större mängd data. Banden har dock kortare räckvidd och svårare att penetrera genom hinder såsom väggar eller träd.

Lösningen på detta är dock att använda sig av så kallade Beamforming vilket möjliggör att basstationerna kan skicka sin signal direkt till en specifik enhet istället för att skicka den åt alla håll. Detta gör att signalen både blir starkare och klarare vilket i sin tur ger bättre anslutning.

5G använder sig också av Massive MIMO vilket innebär att basstationerna har många fler antenner än tidigare. Med fler antenner kan fler signaler både skickas och mottas.

För förbättrad täckning i stadsområden använder 5G-tekniken så kallade small cells. Dessa placeras närmare användarna och hjälper till att ge en starkare och mer stabil anslutning även när många enheter är anslutna samtidigt.

Hur snabbt är 5G?

5G erbjuder väldigt höga hastigheter och kan teoretiskt uppnå 20 Gbit/s. Vanligast är dock hastigheter mellan 100 – 300 Mb/s. Detta då de teoretiskt högsta hastigheterna tagits fram i labbmiljö och flera faktorer påverkar hur snabb hastighet du i praktiken kan uppnå.

För att nå högre hastigheter behöver du dels befinna dig på en plats med hög signalstyrka där 5G-nätet är väl utbyggt. Beroende på vilken operatör du har på ditt 5G-abonnemang kan detta också påverka hastigheten du har möjlighet att surfa i.

Vill du få en mer exakt uppfattning av vad du kan förvänta dig för hastighet av din operatör och ditt 5G-abonnemang kan du besöka din operatörs hemsida och klicka dig in till deras täckningskarta.

När kom 5G till Sverige?

5G kom till Sverige i maj 2020. Tekniken introducerades dock tidigare än så, men utbyggnaden började först under 2020. Till en början fanns 5G bara tillgängligt på vissa platser, i de större städerna. Numera är tekniken mer utbredd men uppbyggnaden pågår fortfarande.

Det är de svenska operatörerna som håller i utbyggnaden och tillgängligheten av 5G-nätet. Tele2 var först med att erbjuda sina kunder 5G men operatören Telia var inte långt efter. De första basstationerna placerades i Stockholm. Därefter fortsatte utbyggnaden till de större större städerna i Sverige.

Idag finns 5G-nätet tillgängligt i många av våra svenska städer men på mindre tätbefolkade orter och på landsbygden är det fortfarande ovanligt att kunna nyttja 5G-nätet.

Detta behövs för att kunna använda 5G

5G kommer med många fördelar men det är inte alla som idag har möjlighet att nyttja det nya mobilnätet. För att kunna använda 5G behöver du följande.

Telefon med stöd för 5G

För att kunna använda 5G behöver du en enhet som är kompatibel med 5G. Detta kan antingen vara en smartphone eller surfplatta. Viktigt att poängtera är att det i regel bara är nyare modeller som har möjlighet att ansluta till 5G.

För att vara säker på att din enhet har möjlighet att ansluta till 5G kan du antingen kontrollera specifikationerna eller rådfråga din operatör.

Några exempel på mobiltelefoner kompatibla med 5G är:

  • iPhone 13
  • iPhone 14
  • Samsung Galaxy S22 Ultra
  • OnePlus 10 Pro
  • Sony Xperia 1 III
  • Google Pixel 5

Operatörer med stöd för 5G

För att kunna nyttja 5G behöver du också en operatör som erbjuder abonnemang med 5G. Alla de stora operatörerna Telia, Telenor, Tre och Tele2 stödjer idag 5G. Däremot erbjuder inte alla de mindre, nyare operatörerna 5G ännu. Detta håller dock på att ändras.

Bland annat erbjuder numera Halebop, dotterbolag till Telia, surf i 5G. Även Comviq, dotterbolag till Tele2, erbjuder abonnemang kompatibla med 5G.

Täckning i 5G-nätet

Utbyggnaden av 5G pågår fortfarande och det finns därmed inte tillgängligt i hela Sverige ännu. För att kunna nyttja 5G måste operatören erbjuda 5G just där du bor. Finns det ingen basstation i närheten av din stad kan du inte heller använda 5G även om operatören i fråga erbjuder det.

För att vara säker på att du kan nyttja 5G där du bor är det därför en stor rekommendation att du kontrollerar täckningskartan och säkerställer att 5G finns tillgängligt där du befinner dig.

Därför ska du använda 5G

Det finns en mängd fördelar med att använda 5G där den främsta för de allra flesta ligger i de snabba hastigheterna man har möjlighet att surfa i. 5G är dock mycket mer än så. Förutom surf i snabbare hastighet erbjuder 5G också mer kapacitet, större tillförlitlighet och lägre latens.

Den låga latensen är extra uppskattad bland de som exempelvis använder 5G för att spela spel. Detta eftersom det i praktiken minskar fördröjningen och ger snabbare svarstid. Detta är en stor fördel vid användande av realtidsapplikationer såsom spel eller videochatt där man vill att det ska gå snabbt.

En stor fördel med 5G är också att det möjliggör ny teknik. Exempelvis kan 5G-nätet i framtiden möjliggöra självkörande fordon, smarta städer, telemedicin och mycket mer. Detta tack vare den högre hastigheten, lägre latensen och den större kapaciteten som 5G-nätet erbjuder.

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna om 5G-teknologin.

Slutar 4G fungera när 5G-nätet är färdigbyggt?

Nej, 4G-nätet kommer att finnas kvar som ett reservnät tillsvidare.

Är 5G farligt?

Nej, det finns ingen forskning som tyder på att 5G skulle vara farligt.

Vad är det för skillnad mellan 4G och 5G?

Det finns många skillnader på 4G och 5G. Däribland är 5G snabbare, kan hantera fler enheter utan att det försämrar kapaciteten, har lägre svarstid och mycket mer. 5G är helt enkelt mycket bättre än 4G på många plan.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu