Wifi-samtal

Idag finns det två olika sätt att ringa ett samtal. Du kan antingen ringa via mobilnätet eller via wifi. I denna artikel kommer vi att tala mer om wifi-samtal där vi bland djupdyker i hur det faktiskt fungerar.

Vad är wifi-samtal?

Wifi-samtal, även känt som wifi Calling, är en teknik som gör det möjligt för användare att ringa och ta emot telefonsamtal över en wifi-anslutning istället för att använda mobilnätet. Detta kan vara väldigt fördelaktigt, framförallt när du befinner dig i ett område med dålig täckning.

Hur fungerar wifi-samtal?

Wifi-samtal fungerar genom att mobiltelefonen använder en wifi-anslutning som en förstärkare för att ansluta till ett mobilnät. Detta möjliggör att att prata i telefon även på platser med sämre täckning, exempelvis på avlägsna platser eller i byggnader av betong.

Under pågående samtal övervakas kvaliteten på wifi-anslutningen kontinuerligt. Om wifi-signalen blir för svag eller förloras kan samtalet automatiskt överföras till mobilnätet (om tillgängligt) för att undvika avbrott. Samtalet sker alltså via wifi men skulle anslutningen förloras kommer mobilnätet ta över anslutningen (om det finns tillgängligt).

Viktigt att poängtera är att inte alla kan utnyttja wifi-samtal. Du behöver ha en telefon med stöd för wifi-samtal men också en operatör som erbjuder det.

Så aktiverar du wifi-samtal på din mobil

För att kunna använda wifi-samtal behöver du aktivera funktionen på din mobiltelefon. Att aktivera wifi-samtal är däremot väldigt enkelt och när aktiveringen väl är klar kan du börja utnyttja de många fördelarna med wifi-samtal. Däribland att ringa samtal även med sämre täckning.

Vi går här nedanför igenom hur du går tillväga för att aktivera funktionen för både iPhone och Android.

iPhone

  1. Välj “Inställningar”
  2. Klicka på “Mobilnät”
  3. Välj “Wifi-samtal”
  4. Slå på “Wifi-samtal på denna iPhone”

Android

  1. Välj “Inställningar”
  2. Tryck vidare till “Anslutning”
  3. Välj “Wifi-samtal”
  4. Aktivera wifi-samtal genom att välja “På”
  5. Välj “Prioritera wifi-samtal”

Exempel på operatörer som ger stöd för wifi-samtal

De allra flesta svenska operatörer erbjuder idag wifi-samtal, däribland:

Vanliga frågor

Vad händer om man tappar täckningen om man ringer ett wifi-samtal?

Tappar du anslutningen när du ringer ett wifi-samtal tar mobilnätet över anslutningen, förutsatt att det finns tillräckligt med täckning. Finns det ingen täckning kommer samtalet avbrytas.

Är wifi-samtal gratis?

Att ringa ett wifi-samtal är helt kostnadsfritt. Operatörer tar inte ut någon extra avgift för att använda funktionen.

Är wifi-samtal nödvändigt?

Wifi-samtal är inte nödvändigt men det kan vara fördelaktigt att aktivera. Detta framförallt när du befinner dig på platser där du har dålig täckning men en bra wifi-anslutning.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu