Gratis mobilabonnemang

Det finns idag en operatör som erbjuder gratis abonnemang. I denna artikel kommer vi prata mer om denna operatör där vi bland annat delar med oss av dess fördelar och nackdelar.

Finns det gratis mobilabonnemang i Sverige?

Det finns idag en mobiloperatör som erbjuder gratis mobilabonnemang i Sverige, vid namn Wifog. Det kostnadsfria abonnemanget kallas Wifog Zero och det fungerar genom att du istället för att betala för abonnemanget behöver titta på reklam. På så vis erbjuds du att ringa, surfa och sms:a helt gratis.

Är Wifog Zero det enda svenska gratisabonnemanget?

Ja, det finns idag bara ett gratis mobilabonnemang och det är Wifog Zero. Resterande abonnemang som idag finns tillgängliga behöver du betala en månadskostnad för. Men det är faktiskt värt det att skaffa ett kontantkort eller abonnemang istället för ett gratisalternativ.

För att du ska få en närmare inblick i hur Wifog Zero fungerar ger vi dig en mer utförlig beskrivning av operatören och abonnemanget i sig nedan.

Hur fungerar Wifog Zero?

Abonnemanget Wifog Zero tillhandahålls av operatören Wifog. Det är den enda operatören i Sverige som idag erbjuder gratis abonnemang vilket gör dem relativt ensamma i sin nisch. Det har inga startavgifter, månadsavgifter och inte heller några andra dolda avgifter.

Tanken bakom företaget är att erbjuda mobilannonsörer ett sätt att visa upp moderna, nytänkade annonser. För att kunna möjliggöra göra detta erbjuder Wifog sina kunder gratis användning av deras tjänster.

Hela idén ligger i att du som användare tittar på reklam för att sedan exempelvis köpa produkter som marknadsförs eller svara på marknadsundersökningar som annonseras. På så vis kan du samla poäng att använda i utbyte mot att få gratis surf, samtalsminuter och sms.

Varje månad behöver du samla ihop minst 200 poäng. När du samlat in dessa poäng fylls abonnemanget på.

En påfyllning består av:

  • 0,5 GB surf
  • 15 samtalsminuter
  • 20 sms/mms

Påfyllningen är giltig mellan den första och sista dagen varje månad. Användare som samlat ihop en tillräcklig mängd poäng (minst 200) kan även välja att aktivera sin påfyllning direkt.

Kom ihåg! En påfyllning gäller enbart till den sista dagen varje månad. Det innebär i praktiken att om du aktiverar en påfyllning den 20:e så gäller den enbart till den sista dagen i månaden.

Bra att känna till är dock att du också kan välja att köpa till surf, samtal och sms när du vill.

För vem passar Wifog Zero?

Wifog Zero passar dig med ett mindre, nästan obefintligt, behov att att surfa, ringa och smsa. Det kan även passa för dig som mestadels har tillgång till wifi och inte har ett speciellt stort behov av att ringa och sms:a via det traditionella telefonnätet.

Viktigt att komma ihåg med Wifog Zero är att du som användare är begränsad. Du måste samla ihop tillräckligt med poäng för att kunna använda abonnemanget. Har du inte samlat ihop tillräckligt med poäng en månad behöver du fortsätta kolla på reklamsnuttar och delta i marknadsundersökningar för att uppnå rätt mängd. Alternativt kan du köpa till surf, samtal och sms men då blir inte abonnemanget gratis.

Har Wifog Zero någon bindningstid?

Wifog Zero är ett mobilabonnemang utan bindningstid. Detta innebär att du som användare när som helst kan säga upp ditt mobilabonnemang utan att behöva betala några straffavgifter eller andra avgifter.

Har Wifog Zero bra täckning?

Wifog använder Tre:s nät. Tre är i sig en av de största operatörerna i Sverige och de har generellt bra täckning i hela landet. I regel brukar man dock säga att Tre har bättre täckning i större städer och något sämre ute på landsbygden.

Hur bra täckning du har i praktiken kan dock variera beroende på flera faktorer. Bland annat så kan vädret påverka täckningen men också hur många andra som surfar och ringer samtidigt i samma område.

Om du önskar att veta hur täckning ser ut där du bor kan du besöka Wifog.se och klicka dig in till deras täckningskarta.

Fördelar med Wifog Zero

Nedan ger vi dig de främsta fördelarna med Wifog Zero.

  • Abonnemanget är helt gratis. Du behöver dock samla ihop poäng genom att titta på reklamfilmer och/eller delta i marknadsundersökningar för att kunna erbjudas detta.
  • Du kan fortsätta samla poäng och utbyta detta till mer samtal, surf och sms. Du kan också spara detta till nästkommande månad.
  • Möjligt att köpa till surf, samtal och sms. Tar din pott slut och du inte har tid att titta på reklam kan du köpa till extrasurf, samtal och sms.
  • Fördelaktigt för dig som oftast har tillgång till wifi. Använder du främst wifi behöver du kanske inte så mycket surf, samtal och sms. Det går också att ringa över internet via appar såsom WhatsApp eller Viber.
  • Låga priser. Wifogs priser för extra surf, samtal och sms är i regel väldigt låga. Om du inte lyckas samla ihop tillräckligt med poäng för att använda abonnemanget gratis behöver det alltså inte bli alldeles för dyrt.

Nackdelar med Wifog Zero

Nedan ger vi dig de främsta nackdelarna med Wifog Zero.

  • Jobbigt med reklam. Är reklam ingenting du uppskattar är abonnemanget inget för dig.
  • Liten mängd samtal och sms. Potten som ingår kan ta slut snabbt (beroende på din användning).
  • Surfen räcker inte till speciellt mycket. Vill du exempelvis streama film eller video kommer datan som ingår inte räcka långt. Det behöver du istället göra via wifi. Så fort man vet hur mycket surf man behöver för att kunna använda sitt mobilabonnemang på ett vettigt sätt.
  • Många användare kritiserar kundtjänsten. Detta kan ses som en stor nackdel.
  • Dålig information vid driftstörningar. Som kund vill du säkert bli uppdaterad om det finns störningar som påverkar ditt abonnemang.
  • Finns andra billiga abonnemang som är bättre. Är du villig att betala en liten månadskostnad för ditt abonnemang finns det flera andra operatörer att välja mellan.

Alternativ till Wifog Zero

Wifog Zero är inte ett bra alternativ för alla. För att du som användare ska kunna uppskatta abonnemanget gäller det att du inte har för höga krav på varken mängd surf, sms eller samtal. Det gäller också att du är tålmodig och inte ser några hinder i att du behöver kämpa lite för att få tillgång till din månadspott.

Anser du att mängden reklam du måste se blir alldeles för mycket finns det många andra alternativ. Idag finns det en mängd operatörer som erbjuder billiga abonnemang och nästintill alla erbjuder fria sms, mms och samtal. Hur mycket abonnemanget kostar beror oftast på hur mycket surf du behöver.

Det finns operatörer som erbjuder fri surf-abonnemang. Dessa abonnemang är ofta något dyrare men det ger dig däremot en stor frihet.

Den största fördelen med att välja ett abonnemang du betalar för varje månad är att det framförallt är mer flexibelt men också tryggare. Med ett vanligt abonnemang behöver du aldrig oroa dig för att du inte ska kunna ringa ut eller sms:a, en trygghet de allra flesta inte vill tumma på.

Om du vill överlåta ditt mobilabonnemang som är gratis får du behålla ditt nummer. Vanligtvis sköter din nya mobiloperatör uppsägningen av ditt tidigare mobilabonnemang.

Vanliga frågor

Nedan besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om gratis mobilabonnemang.

Varför finns det inte fler gratis mobilabonnemang?

Det finns inte många gratis mobilabonnemang eftersom det är väldigt kostsamt för operatören. Support, anställda och allt annat som har med en mobiloperatör att göra kostar pengar, ofta för mycket för att det ska vara värt att erbjuda gratis tjänster.

Finns det operatörer som erbjuder en gratis mobiltelefon?

Ja, det finns operatörer som erbjuder en gratis mobiltelefon. I samband med specifika paketerbjudanden finns det operatörer som kan erbjuda dig en mobiltelefon i samband med att du tecknar ett abonnemang hos dem. Det görs för att du ska binda upp ditt abonnemang hos dem.

Finns det fler gratis mobilabonnemang utanför Sverige?

Ja, det finns fler gratis mobilabonnemang utanför Sverige. Men du behöver vara bosatt i landet där du tecknar abonnemanget.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu