Registrera kontantkort

Tidigare har kontantkort alltid kunnat användas och köpas anonymt. Detta har däremot kommit att ändras i och med det nya lagkrav som kom 2022. Nu berättar vi allt om dagens registreringskrav för kontantkort.

Måste jag registrera mitt kontantkort?

Ja, från och med den 1 augusti 2022 är det inte längre tillåtet att köpa eller använda anonyma oregistrerade kontantkort till mobilen, vare sig som privatperson eller företag. Detta beror på införandet av regler om registrering av förbetalda tjänster.

Kontantkort kan fortfarande köpas och användas precis som innan, men numera måste du registrera att det är just du som använder kontantkortet. Registrerar du inte kontantkortet går det inte att använda det. Först när du registrerar kontantkortet aktiveras det och du kan då ringa, sms:a, mms:a och surfa som vanligt.

Man kan alltså inte längre skaffa ett billigt kontantkort utan att avslöja vem man är. 

Varför måste jag registrera mitt kontantkort?

Anledningen till att du numera måste registrera ditt kontantkort har med de nya reglerna om registrering av förbetalda tjänster att göra. De nya reglerna som även omfattar lagkrav på registrering av kontantkort införs i brottsbekämpande syfte, för att hjälpa polisen att utreda brott.

Innan det nya regelverket infördes var det nästintill omöjligt för polis att utreda brott där mobiltelefoner med kontantkort var inblandade. Detta eftersom användaren av mobilen och kontantkortet kunde vara anonym.

Tack vare de nya reglerna måste nu användare av kontantkort registrera sig vilket gör det mycket lättare för polis att utreda och lösa brott där kontantkort har varit inblandade.

Vad är det som sparas om mig vid registreringen?

För att du ska kunna använda dig av ditt kontantkort behöver du först registrera det. Vid registrering behöver du lämna viss personlig information om dig. De uppgifter du måste registrera och som sparas är:

  • Fullständigt namn
  • Postadress
  • Personnummer, samordningsnummer, organisationsnummer eller liknande identifieringsnummer beroende på vem som ska använda kontantkortet. Som tumregel är det svårt att skaffa kontantkort eller mobilabonnemang utan personnummer
  • Numret som är knutet till ditt kontantkort

Informationen sparas från och med registreringsdatumet till och med ett år efter att tjänsten upphört.

Hur registrerar jag mitt kontantkort?

Det är i regel väldigt enkelt att registrera ett kontantkort. Har du ett BankID tar det normalt inte mer än ett par minuter. Har du däremot inget BankID blir processen något längre då du behöver identifiera dig genom att fysiskt besöka en återförsäljare eller butik och uppvisa giltig legitimation.

Har du ett BankID kan du enkelt registrera ditt kontantkort via mobiloperatörens webbplats. För att registrera ditt kontantkort online gör du enligt följande:

  1. Bekräfta vilket nummer det gäller. Efter några minuter får ett sms med en kod som du fyller i för att bekräfta att det är ditt nummer.
  2. Bekräfta din identitet. Detta gör du med hjälp av BankID genom att signera och godkänna att operatören sparar dina uppgifter.

Klart! När du väl registrerat kontantkortet kan du börja använda mobiltelefonen precis som vanligt.

Vanliga frågor

Nedan finner du svar på de vanligaste frågorna om att registrera kontantkort.

Kan jag ringa med ett oregistrerat kontantkort?

Nej, du kan inte ringa med ett oregistrerat kontantkort. Detta då alla oregistrerade kontantkort slutat att fungera.

Måste alla typer av kontantkort registreras?

I dagsläget behöver du bara registrera kontantkort som används till enheter som kan användas för att ringa, smsa, mmsa eller använda internet. Har du exempelvis en larmenhet eller liknande som används med SIM-kort behöver du inte registrera detta då du inte kan använda enheten till telefonitjänster.

Kan jag överlåta mitt kontantkort till någon annan?

Det är inte möjligt att överlåta ett kontantkort till någon annan. Misstänker operatören att du gör detta kan de komma att stänga av kontantkortet.

Kan jag få tag på ett anonymt kontantkort i Sverige?

Det finns inga anonyma kontantkort att köpa i Sverige. Detta eftersom alla kontantkort numera måste registreras för att fungera.

Vad händer om jag har skyddad identitet?

Operatörer har tystnadsplikt enligt lag för uppgifter om sina abonnenter. Dina uppgifter får exempelvis inte delas till nummerupplysningstjänster om du inte gett samtycke till det. För att vara helt säker kan du kontakta din operatör för att säkerställa vad som gäller.

Kostar det något att registrera sitt kontantkort?

Nej, det kostar inget för dig som kund att registrera ditt kontantkort.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu