Mobilabonnemang utan personnummer

Att teckna mobilabonnemang utan personnummer är i regel svårt då ett personnummer fungerar som ett sätt att identifiera dig. Det är dock inte omöjligt. Vi går igenom vad som gäller i denna artikel.

Kan man beställa ett abonnemang utan personnummer?

Nej, oftast inte. I regel krävs ett personnummer för att teckna ett mobilabonnemang. Det finns dock vissa operatörer som kan göra undantag i specifika situationer. 

Ett undantag kan exempelvis vara att du har särskilda skäl till att du inte har ett personnummer, vilket operatören i fråga då kan välja att ta i beaktning och trots detta välja att låta dig teckna ett abonnemang.

De flesta operatörer erbjuder också alternativa lösningar, såsom kontantkort, som inte nödvändigtvis kräver ett personnummer.

Varför behöver operatören ditt personnummer?

Att operatören behöver ditt personnummer för att teckna ett mobilabonnemang i ditt namn har med flera faktorer att göra. Däribland:

  • För att kunna göra en kreditprövning. Vid kreditprövningen undersöker operatören din betalningsförmåga och övriga ekonomi.
  • För att de behöver din personliga information. Bland annat behöver de veta var du bor för att kunna skicka fakturor till dig.
  • För att förhindra bedrägeri. Detta förebygger även att en enskild person skaffar flera abonnemang och mobiltelefoner i sitt namn.

Måste operatörerna ha ditt mobilnummer?

Även om det inte är ett absolut krav, så efterfrågar i stort sett alla mobiloperatörer ditt mobilnummer. Detta beror på deras önskan att kunna kontakta dig vid eventuella frågetecken, samt på mobilnumrets roll som en unik identifierare för din enhet och din anslutning till operatörens nätverk.

Vad gör man om man inte har ett personnummer?

Om du inte har ett personnummer men ändå önskar att skaffa ett mobilabonnemang, är det en utmaning men inte omöjligt. Som konsument har du möjlighet att ta kontakt med olika mobiloperatörer för att utforska vilka alternativ som eventuellt är tillgängliga för dig.

När du delar din situation med operatören och har en dos tur, kan de eventuellt föreslå en lämplig lösning. Om du har en specifik anledning till att du saknar personnummer, kan operatören ibland göra ett undantag baserat på detta.

Ett annat tips är att skaffa ett billigt kontantkort hos en operatör som tillåter exempelvis utländska och tillfälliga personnummer när man skaffar kontantkort. 

Vanliga frågor

Kan jag hjälpa någon utan personnummer skaffa mobilabonnemang?

Ja, det kan du, du kan teckna mobilabonnemanget i ditt namn. Men om du gör det är det samtidigt du som ansvarar om något händer såsom om personen du hjälper slutar betala eller ringer dyra utlandssamtal. 

Kan jag skaffa mobilabonnemang med tillfälligt personnummer?

Nej, i regel kan du inte det. Tillfälliga personnummer är inte alls samma sak som ett riktigt svenskt personnummer. Men kontakta gärna supporten för operatören för att kolla vad som gäller hos dem. 


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu