Går det att spåra en mobiltelefon anonymt & gratis?

Kan man spåra en mobiltelefon anonymt och gratis? Det enkla svaret på den frågan är: Nej, inte om du är en vanlig privatperson. Däremot kan myndigheter och mobiloperatörer göra det.

Idag är det ganska enkelt att spåra en mobiltelefon. Det finns ett par olika sätt att bli spårad på, vilket vi ska gå in mer på djupet på i denna artikel.

Det finns totalt fem olika sätt att spåra en mobiltelefon. Man kan spåra via GPS, IP-adress, mobilnät och accesspunkter för wifi och via Bluetooth Beacons.

Vissa sätt är mer komplicerade och vissa lite enklare att genomföra. Tack vare dagens mobila nätverk och mobiltelefoner är det dock relativt enkelt att spåra vart människor befinner sig.

Nedan kan du se olika sätt som våra mobiltelefoner spåras på utav myndigheter och mobiloperatörer.

Såhär kan man spåra en mobiltelefon:

  • Spåra en mobiltelefon via GPS – Global Positioning System

Med hjälp av GPS som finns över hela jorden så kan man få reda på en exakt position oavsett var vi befinner oss runt om i världen. GPS-positioneringen ger en noggrann beskrivning och har bara ett par meters felmarginal. Du kan reglera din GPS-inställning från din mobils inställningar.

  • Spåra en mobiltelefon via en IP-adress

Alla enheter i form av surfplattor, telefoner och datorer som har en internetuppkoppling har i sin tur också en IP-adress, som är kopplad till ett geografiskt område.

Genom detta kan man spåra en mobiltelefon och på så sätt se i vilket land och ibland i vilken stad enheten finns. En IP-adress syns på alla webbplatser som vi besöker och alla tjänster vi använder på nätet.

  • Spåra en mobiltelefon via det mobila nätet

Idag kan man tack vare det mobila nätet få tillgång till internet nästan överallt och var man än befinner sig. Själva nätet är uppbyggt av olika typer av basstationer (master) som tillsammans hjälper dig att få täckning i din mobiltelefon, ofta genom ett mobilabonnemang. Din mobiltelefon behöver vara uppkopplad på en mast/basstation för att kunna användas på nätet.

Din mobiloperatör kan alltid se vilken mast du är uppkopplad mot, dock är positioneringen en aning ifrån än så länge. Till exempel SOS Alarm kan se exakt var du befinner dig genom GPS- och wifi-positionering.

  • Accesspunkter för WIFI

När du använder din mobiltelefon så ansluter du inte enbart till det mobila nätets master och basstationer, din mobil letar även efter WIFI-nät och andra accesspunkter för WIFI som exempelvis routrar.

Du kan genom WIFI-nätet spåra en mobiltelefon med noggrannhet på ett tiotal meter. Det kan gäller alltså främst i kontor, köpcentrum och andra större byggnader.

  • Bluetooth Beacons

En Bluetooth-beacon är en liten sändare som har en räckvidd på ett tiotal meter. Dessa sändare kan appar på mobilen lyssna efter. Om du har en beacon i hemmet kan en app avgöra om mobilen är i hemmet eller inte. Med en beacon kan du alltså spåra mobiltelefoner gratis och anonymt.

Som du märker finns det enormt många olika sätt att spåra en mobiltelefon på. De flesta sätten kan du göra anonymt och gratis, men det behöver inte betyda att de är lagliga om det är någon annan du har för avsikt att spåra.

Kan man som privatperson spåra en mobiltelefon anonymt?

De enda sätten för dig som privatperson att spåra en mobiltelefon är genom att installera en app på den eller använda operativsystemets egna förinstallerade program, som exempelvis Apples ”Hitta min iPhone”.

Detta kräver alltså att den som använder mobiltelefonen har gett dig tillåtelse att göra det. Därför går det inte att som privatperson spåra en mobiltelefon anonymt och gratis, så länge du inte gör det med någons tillåtelse.

Nedan kan du läsa mer om hur det fungerar:

1. Spåra en Android-telefon: Google Device Manager och Google Location History.

2. Spåra en iPhone- och Apple-utrustning: Find My iPhone eller på hemsidan iCloud.com

3. Spåra en Windows-telefon: Find My Phone (officiell lösning från Microsoft i hur du spårar mobiltelefoner)

Kan man spåra någon via telefonnummer?

Nej, det är inte möjligt att spåra någon via enbart deras telefonnummer. Endast mobiloperatörerna vet vart någon befinner sig utifrån deras nummer till telefonen, något de enbart delar med myndigheter i särskilda fall som vid exempelvis brott eller då en person saknas.


Fredrik Ågren Huvudskribent på Mobilkoll.nu